Hlavní obsah

Zlínská zoo je druhou nejnavštěvovanější, vloni do ní zavítalo půl milionu lidí

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2011 patřil ve více než šedesátileté historii zlínské zoo k těm nejúspěšnějším. Poprvé v historii se stala druhou nejnavštěvovanější českou zoo. Byl to rok rovněž bohatý na zajímavé události a mimořádné chovatelské úspěchy.

Foto: Leona Roháčková

Chloubou zlínské Zoo jsou tři samice slona afrického - Kálí, Zola a Ulu. Přicestovaly v dubnu 2003 z Jihoafrické republiky z Krügerova národního parku.

Článek

„Vloni k nám zavítalo 503 322 návštěvníků,“ informovala vedoucí oddělení marketingu Romana Bujáčková.

Dodala, že největší denní návštěvnost byla zaznamenána na Velikonoční pondělí 25. dubna, kdy branou zoo prošlo 11 690 lidí. Nejrušnějším měsícem byl srpen, kdy zde přivítali přes 120 000 návštěvníků.  

Lákaly novinky 

V roce 2011 ZOO Zlín otevřela novou expozici pro atraktivní pandy červené. Vznikla v asijské oblasti areálu a svým pojetím napodobuje vysokohorské prostředí, které tyto šelmy ve volné přírodě obývají - předhůří Himálají.

Další novinkou byly expozice pro psy novoguinejské a Centrum Caudata, které přiblížilo život a chov vzácných mloků skvrnitých a dalších ocasatých obojživelníků. Výraznou proměnou prošel i návštěvnický prostor u expozice lachtanů hřivnatých. 

Svou roli sehrálo i snížené vstupné, které zlínská zoo připravila pro období od 1. listopadu 2011 do 29. února 2012. V rámci tohoto snížení dospělí zaplatí za návštěvu zoo 80 Kč, děti do 15 let dokonce jen 40 Kč. Veřejnost v loňském roce ocenila také zavedení rodinného vstupného do zoo pro 2 dospělé osoby a maximálně 3 děti do 15 let a také roční permanentky. 

Chovatelské úspěchy

Zoo se podařilo odchovat 118 mláďat celkem 45 druhů zvířat. „Dosáhli jsme také několik prvoodchovů v historii zoo, např. odchov hadilova písaře a volavčíků člunozobých, i v rámci českých zahrad, např. čáp jihoamerický, vlhovec zelený, vlhovec žlutohřbetý,“ uvedl zoolog Pavel Shromáždil.

Na základě výměnné spolupráce s českými i světovými zahradami se kolekce chovaných zvířat rozrostla o 191 jedinců, zoo  naopak vyvezla 250 zvířat. Dařilo se i na poli mezinárodní spolupráce. „ZOO Zlín se jako první evropská zoo stala přidruženým členem Asociace zoologických zahrad jihovýchodní Asie. Umožní nám rozvíjet spolupráci s asijskými zahradami a také připravovat společné projekty zaměřené na ochranu zvířat ve volné přírodě,“ zdůraznil ředitel Roman Horský.

Vzrůstající mezinárodní prestiž zlínské zoo potvrdil i zájem západoevropských zahrad o umožnění odborných stáží svých zaměstnanců. 

„Velmi si ceníme toho, že se zlínská zoo v uplynulém roce těšila tak velké přízni návštěvníků. Chtěl bych jim upřímně poděkovat a zároveň je pozvat na návštěvu i v letošním roce. Chystáme řadu novinek a překvapení,“ konstatoval ředitel. Vysoká návštěvnost navíc pomohla zoo vypořádat se s nárůstem cen energií a krmiv při současném zajištění dalšího rozvoje zoo.   

EXPOZICE

Zlínská zoo je umístěna v přírodním parku. Savce a ptáky tu chovají ve společných expozicích či sousedních výbězích, které co nejvěrněji napodobují původní domovinu a seskupení zvířat.

Originalitou je rozdělení areálu podle jednotlivých kontinentů. Za jeden den tak podniknete cestu kolem světa a seznámíte se s typickými zástupci zvířat Afriky, Asie, Austrálie, Střední a Jižní Ameriky. Žije zde 1163 zvířat 211 druhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám