Hlavní obsah

Zlínská galerie oslaví výročí založení vstupem zdarma do svých expozic

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně si ve čtvrtek 20. listopadu připomene 61. výročí svého založení. Na tento den si galeristé pro návštěvníky připravili dárek v podobě vstupného zdarma na všechny galerijní výstavy, které jsou v současnosti k vidění ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU.

Foto: Michaela Mitáčková

Galerie nabízí několik výstav.

Článek

20. listopadem 1953 je datován dopis, kterým ministerstvo kultury ustanovuje krajskou galerii v tehdejším Gottwaldově. Prvních pár let sídlila galerie ve vymezených prostorách zámku v Kroměříži, v roce 1957, když byl pro ni a pro filharmonii adaptován bývalý Památník Tomáše Bati, se přesunula do druhého patra tohoto objektu, nově nazvaného Dům umění. Od roku 1960 užívala také část druhého poschodí na zlínském zámku.

Do nových prostor 14|15 BAŤOVA INSTITUTU přesídlila galerie loni v květnu. Teprve zde může naplno rozvíjet svou činnost ve standardu, který je očekáván od soudobých muzeí umění.

Nejenže galerie poprvé prezentuje všechna témata své sbírky na úctyhodných 1500 metrech čtverečních stálé expozice, ale pořádá také větší počet krátkodobých výstav různých formátů. Galerie připravuje také širokou škálu doprovodných programů, jako je cyklus Básníci v Prostoru Zlín nebo setkání s umělci či odborné přednášky. Vedle animací pro školy jsou v nabídce příležitostné dílny pro děti nebo „galeřiště“, což je hravá aktivita pro děti od batolecího věku po předškoláky a jejich rodiče.

Nové prostory i pestrost nabídky je samozřejmě znát i na zájmu veřejnosti, jak potvrzuje ředitel galerie Václav Mílek: „Tři desítky výstav a akcí navštívilo od počátku roku 32 tisíc návštěvníků, což je víc než trojnásobek návštěvnosti v bývalých prostorách galerie.“

Vizí galerie je stát se jedinečným místem nevšedního vzdělávání a prostorem pro aktivní setkávání s uměním. Proto se snaží oslovovat různé skupiny návštěvníků obsahově a typově rozrůzněným programem.

Na příští rok chystají kurátoři výstavy, které představí jak uměleckou klasiku, například výstavu Jakuba Schikanedera (1855 – 1924), tak současnou progresivní scénu na dalším, již sedmém ročníku Zlínského salonu mladých. A protože jedním z cílů galerie je také reflexe výtvarného života v místě svého působení, chystá, vedle výstav autorů z regionu, obsáhlou výstavu k dějinám Školy umění ve Zlíně v letech 1939 – 1949.

V současnosti si lidé v dvou podlažích prohlédnou kromě stálé expozice PROSTOR ZLÍN | ŘÁDY VIDĚNÍ, také výstavu Kuběna & Nezval – obrazy, kresby a dokumenty z díla Jiřího Kuběny a Vítězslava Nezvala. V přízemí budovy 14 je k vidění výstava Zdeněk Hybler – Baťovský plakát (práce z let 1946-1947). Ve Videoroomu je k vidění dílo Tomáše Rullera. Dále galerie zpřístupnila nový cyklus Zlínské konfrontace, v němž se nyní prezentuje zlínská kancelář ellement, která se podílela na revitalizaci dolní části Gahurova prospektu.

Galerie je otevřena od 10.00 do 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám