Hlavní obsah

Zlín pokračuje v testování chytrých košů s lisem

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré koše vybavené lisem, které pojmou až šestkrát více odpadu, a když jsou plné, dokážou přivolat svozové vozidlo, testuje město Zlín.

Foto: Magistrát města Zlína

Instalace chytrého koše na sídlišti Jižní Svahy.

Článek

„Od září už jeden testují Technické služby Zlín v parku Komenského poblíž budovy bývalé krajské knihovny. V úterý 5. listopadu byla instalována další tři obdobná zařízení, která si městská společnost pronajala na tři měsíce,“ informoval tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Nové koše jsou již v provozu u supermarketu Albert na Jižních Svazích, na náměstí Míru před McDonald´s a na zastávce MHD v Dlouhé ulici, tedy tam, kde velmi často dochází k rychlému přeplněné odpadových nádob.

„Všechny tři chytré koše máme pronajaty za symbolické nájemné jednu korunu měsíčně. Teď máme před sebou tři měsíce zkušebního provozu, při němž budeme sledovat jak spolehlivost a funkčnost, tak i případný efekt na snížení frekvence svozů a úsporu nákladů,“ uvedl městský radní Pavel Simkovič.

Koše Hestego SmartB jsou funkčně velmi podobné tomu, který již slouží u bývalé krajské knihovny. Mají zabudován automaticky pracující lis poháněný z akumulátoru, který je dobíjen fotovoltaickým článkem. Zařízení umí přenášet stav své naplněnosti on-line, zároveň o množství odpadu informují diody.

„První poznatky, které máme z instalace v parku Komenského, potvrzují předpoklad, že koš není potřeba tak často vyvážet. Zároveň ale nedojde k jeho přeplnění, sám včas upozorní dispečink,“ řekl zlínský radní Jiří Jaroš s tím, že o dalším postupu se rozhodne až po vyhodnocení zkušebního provozu nově instalovaných zařízení.

Technické služby Zlín provozují bezmála 1 100 košů, které jsou umístěny na zastávkách, v parcích, na náměstích, podél frekventovaných chodníků či u hřišť. Vzhledem k tomu, že každý z nich je vyvážen minimálně dvakrát či třikrát týdně, a některé dokonce i několikrát denně.

„Jde o nákladnou činnost a v ekonomické realitě nelze zabránit tomu, aby některé nebyly přeplněny. Plošná instalace košů s lisem nepřipadá vzhledem k vysoké ceně v úvahu, mohly by ale pomoci řešit problémy na těch nejfrekventovanějších místech, především v centru města,“ dodal mluvčí magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám