Hlavní obsah

Zlín Design Weekend odstartuje dlouhodobý projekt, který má obnovit tradici Zlína jako města designu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční přehlídka a prodej autorské tvorby mladých designérů proběhne 5. a 6. prosince v přízemních prostorách zlínského zámku. Akce probíhá v rámci projektu Zlín Design pod záštitou obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek, jehož cílem je obnovit tradici designu ve Zlíně.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.
Článek

Zlín Design Weekend představuje prodejní výstavu autorské tvorby designérů a značek začínajících, nebo již známých, v oblastech produktového designu, kteří představí módu, doplňky, šperky, grafiku a mnoho jiného nejen z českého a slovenského designu. Místo je vyhrazeno také workshopům s odborníky.

„Tímto krokem chceme přiblížit veřejnosti práci s rozličnými materiály a uměleckými záměry,“ uvedla Miroslava Kupčíková, hlavní organizátorka akce.

Propagační materiály akce zobrazují legendární hračku Kocoura z roku 1963 od Libuše Niklové. V současné době jdou ve šlépějích Libuše Niklové další talentovaní designeři a umělci, kterým prostřednictvím Zlín Designu otvíráme možnosti prezentace jejich tvorby v konfrontaci s širokým a náročným publikem.

„Naším záměrem je vytvořit každoroční tradici Zlín Design Weekendu, která by se stala pravidelnou platformou pro sdílení novinek z oblasti designu nejen ve Zlíně. Dalším počinem Zlín Designu bude představení autorské tvorby v dubnu 2015 ve spolupráci s Fakultou multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně,“ informovala ředitelka Zlínského zámku o. p. s. Gabriela Končitíková.

Zlín Design Weekend se uskuteční v pátek 5. prosince v době od 14:00 do 20:00 a v sobotu 6. prosince od 9:00 do 18:00 hodin a pro návštěvníky je přístupný zdarma. Navazuje na něj celá řada doprovodných aktivit – přednášky, workshopy a výstavy v rámci zlínského zámku.

Projekt Zlín Design

Zlín Design vzniká pod záštitou obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek, má umožnit mladým a nadějným tvůrcům prezentovat a propagovat své designérské originály. Zároveň však nabízí prostor renomovaným designérským značkám, které v mnohém inspirují a motivují začínající tvůrce i návštěvníky z řad široké veřejnosti.

„Víkendová Akce je prvním počinem, prostřednictvím něhož se navracíme ke kořenům zlínského designu a odkazujeme na tradici města Zlína – města designu. Zlín Design Weekend přináší rozsáhlý sortiment vynikající tvorby, na kterou se můžete těšit nejen po dobu akce, ale následně i v rozvíjejícím se Zlín Design Shopu “ uvádí Miroslava Kupčíková a dodává: „Koncepce tvorby bude zaměřena především na prezentaci současných trendů mladého umění a reflektování aktuálního dění.“

Zlín jako město designu

Zlín je městem, kde se zrodila řada významných designérských osobností jako Vincenc Makovský, Zdeněk Kovář a mnoho dalších, kteří stáli u zrodu výtvarného dění nebo se stali světovými špičkami v oblasti průmyslového designu. Významnou designérkou působící ve Zlíně byla Libuše Niklová, která se stala ikonou českého designu a zapsala se do dějin zásadním způsobem. Její fantazie a originalita předčila tehdejší produkci hraček a ovlivnila nejedno dětské srdce. Vytvořila několik legendárních hraček, které jsou dodnes vyráběny. Vytvářela vše od estetického návrhu až po realizaci pomocí nové technologie, která jí umožnila důvtipné vynálezy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám