Hlavní obsah

Zlatý mistr Evropy získal nový pohon k elektrickému vozíku

Novinky, Radka Miloševská

Nový elektrický pohon invalidního vozíku umožní handicapovanému Vladimíru Kadlíkovi z Kroměříže aktivně žít a bezbolestně sportovat. Pořídit si ho mohl díky finanční podpoře Nadace Agel, která mu přispěla částkou 25 tisíc korun.

Foto: archiv nadace

Nový elektrický pohon invalidního vozíku umožní handicapovanému Vladimíru z Kroměříže aktivně žít a bezbolestně sportovat.

Článek

Elektrický pohon totiž uleví jeho namáhaným pažím, které už mu osmnáct let nahrazují ochrnuté dolní končetiny.

„Nadace od svého vzniku podpořila již 850 žadatelů a jsme rádi, že pan Vladimír je jedním z nich. Pořízení elektrického pohonu Hurt-e k jeho invalidnímu vozíku mu bezpochyby umožní být stále aktivní jako doposud,“ věří Bc. Veronika Dostálová, výkonná ředitelka Nadace Agel.

Píše se rok 2001 a vážná nehoda dvou automobilů obrací ze dne na den Vladimírův život vzhůru nohama. Stává se z něj paraplegik a zůstává trvale upoután na invalidní vozík.

„Více než 3 měsíce jsem v nemocnici bojoval o život. Odtud jsem putoval na rehabilitaci, kde jsem se dalších 5 měsíců učil znovu oblékat, starat se o sebe a snažil jsem se zapojit do života,“ vzpomíná na začátek nové kapitoly svého života jednačtyřicetiletý Vladimír, který získal v roce 2014 titul - Nejlepší handicapovaný sportovec roku města Brna.

Vladimír se nakonec s vozíkem sžívá a dokonce se aktivně vrací ke sportu. Každodenní pohyb na invalidním vozíku si však po letech vybírá svou daň.

„Začal jsem závodně hrát stolní tenis, ve kterém jsem na Mistrovství Evropy v roce 2005 získal v družstvech zlatou medaili. Vozík je pro mě osmnáct let jediným pomocníkem při pohybu nejen doma, ale i venku. Trpí tím však moje ruce a ramena, které mám strhané, proto jsem požádal o pomoc nadaci. Vozík s elektrickým pohonem je velmi skladný, lehký a má vysoký výkon, takže mi usnadňuje pohyb v létě i v zimě a šetří mé paže,“ svěřil se vděčný pan Vladimír s tím, že teď může bezbolestně trávit volný čas v přírodě i se svým psem.

Nadace Agel sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 850 žadatelů celkovou částkou přesahující 23 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám