Hlavní obsah

Zlaté Přepychy aneb Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Vesnice roku Královéhradeckého kraje

Novinky, Dana Ehlová

Sobota 19. června bude v historii Přepych na Rychnovsku zapsána zlatým písmem. Právě v tento den převzala starostka Zdeňka Seidelová Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole soutěže Vesnice roku Královéhradeckého kraje. Stalo se tak přímo v Přepychách, neboť vítězná obec je i pořadatelem oslav.

Foto: Dana Ehlová

Se Zlatou stuhou pro vítěze soutěže Vesnice roku Královéhradeckého kraje starostka Přepych Zdeňka Seidelová.

Článek

Nutno dodat, že i tohoto náročného úkolu se „zlatá vesnice“ zhostila se ctí a na nejvyšší úrovni - celodenní program byl důstojnou a do všech detailů propracovanou oslavou výjimečného dne.

Pozvání na slavnostní předávání cen přijali mimo jiné Klára Dostálová, náměstkyně ministryně Ministerstva pro místní rozvoj, Jiří Štěpán, hejtman Královéhradeckého kraje, Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana, hodnotitelská komise v čele s předsedou Luďkem Homoláčem, další představitelé státních orgánů a organizací, starostové soutěžících obcí i okolních měst a vesnic. Historickou událost si samozřejmě nenechala ujít ani převážná většina obyvatel Přepych.  

„Věřím, že úspěch Přepych a ostatních obcí podnítí ty, kteří se ještě nepřihlásili, aby tak v budoucnu udělali a taktéž byli úspěšní. To, co se v Přepychách i jiných obcích dokázalo, je úžasným signálem, že v našich vesnicích není lidem lhostejné, co se děje za prahy jejich domů,“ zdůraznil na úvod hejtman Jiří Štěpán.

Během oficiální části bylo postupně uděleno celkem šestnáct cen, přičemž každou obec zdařile představil moderátor Honza Dušek v krátké reportáži promítané na velké obrazovce, umístěné vedle pódia.

Závěr a finále patřilo vítězům. Třetí místo obsadila obec Křinice, druhé Žďár nad Metují a Zlatou stuhou byla dekorována Zdeňka Seidelová, starostka Přepych - obce, která prošla pod jejím vedením mnoha výraznými a velice pozitivními změnami, obce, kde ctí historii a tradice, ale zároveň také myslí na budoucnost.

„Nenacházím slova, blahopřeji všem, kteří byli dnes oceněni. Velice si vážím jejich práce,“ prohlásila žena, jež je hnacím motorem všech proměn obce. Vzápětí nato převzala od Aleše Malocha, starosty Rudníku, loňského vítěze této soutěže, žezlo a trůn, bez nichž se správný vládce obcí celého kraje nemůže obejít.

V dopoledním programu vystoupil dětský folklorní soubor Barunka a Drbny z České Skalice, dechová hudba Opočenka, funkčnost unikátní historické stříkačky předvedli hasiči z Přepych v dobových uniformách. Mnoho z účastníků slavnosti si na památku odneslo i malý zvoneček, který symbolizoval snahu přepyšských o záchranu vzácných zvonů v kostele sv. Prokopa – zahájení projektu odzvonila přímo na podiu sama starostka.  

Z doprovodných akcí nechyběla galerie pod širým nebem, zachycující život v Přepychách nebo atrakce pro děti. Výjimečný den pokračoval až do večerních hodin pestrým hudebně-kulturním programem.

Výsledky krajského kola:

Zlatá stuha – obec Přepychy

2. místo - obec Žďár nad Metují

3. místo - obec Křinice

Modrá stuha – za společenský život - obec Hrádek

Bílá stuha – za činnost mládeže - obec Pohoří

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí - městys Velký Vřešťov

Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu - obec Nahořany

Cena hejtmana – městys Nový Hrádek, obec Vilantice, obec Borová, obec Kratonohy, obec Trnov, obec Vysoká nad Labem

Cena Spolku pro obnovu venkova – obec Librantice

Cena naděje pro živý venkov - obec Hlušice

Zlatá cihla - obec Vysoká nad Labem

Reklama

Výběr článků

Načítám