Hlavní obsah

Zkušený vodák má k řece úctu, smrt jde po hazardérech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně se zcela zbytečně utopí na řekách až desítky lidí. Přecení své síly a podcení vodu, což je špatně. Začínající vodáci by měli začínat na mírně tekoucích řekách a postupně získávat zkušenosti. Není dobré „hodit“ plavidlo kdekoli do vody a hurá na řeku.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Na internetu najdete u každé z našich řek řadu potřebných údajů, včetně kilometráže. Poskytne vám veškeré údaje o toku, včetně tvaru a všech překážek, které vás mohou zaskočit. Nespoléhejte na kempy, že tam se něco dozvíte, jsou to jen tábořiště na přespání, ne informační kancelář. 

Než se vydáte na cestu, zakupte si vodáckou mapu – v ní jsou zakresleny jezy, s návodem, jak ho přejet, je-li sjízdný a ze které strany. Nejlepší informace najdete na www.raft.cz, v levém sloupci v okénku mapa řek. www.raft.cz/mapa_c.aspx.

Bez vesty do lodi nelez! 

Plovací vesta nepatří do konve, ale na sebe! Má mít dostatečný výtlak, má na tělu dobře sedět a rovněž přílba není pro ozdobu. Vesta nás má udržet na hladině a zabránit vyčerpání při dosažení břehu. Pod hladinou jsou kameny, kmeny, úder do hlavy může plavce připravit o vědomí a následně způsobit smrt utopením, čemuž by dobře padnoucí helma měla zabránit.

Vhodné je mít neoprenové oděvy, neoprenové ponožky, samozřejmě v konvi suché prádlo. Není pravda, že na vodu můžete jet s čímkoli. Rozhodně se nepouštějte do peřejí na člunech koupených někde ve výprodeji nebo v obchodních řetězcích, které jsou určeny na hladiny rybníků. Naštěstí je dostatek půjčoven, kde si lodě nebo rafty, stále oblíbenější a i značně  bezpečné, můžete pronajmout.

Pokud je u jezu  výstraha Zákaz sjíždění!, nikdy ho nesjíždíme. Značka tam je umístěna s rozvahou, ne kvůli tomu, aby vám někdo odpíral radost ze sjezdu. Obvykle se jedná o smrtící válec, který voda vytváří ve vývařišti pod jezem a z něhož se málokdy dostanete bez pomoci. Mohou tam ale také být ostré předměty.

Nevydávejte se na vodu sami. Nevíte, kdy budete potřebovat pomoc. Noční plavby, zejména v podroušeném stavu, jsou opravdu proti zdravému rozumu. ALKOHOL DO LODI NEPATŘÍ! V zahraničí platí, pokud se zjistí u zachráněného alkohol, jdou všechny náklady na jeho vrub. V lodi byste měli mít „házečku“, lano, kterou můžete hodit tonoucí osobě.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám