Hlavní obsah

Zklamaný čert řádil v Kerharticích

Novinky, Stanislava Dvořáková

Občanské sdružení Havlíček Ústí nad Orlicí III - Kerhartice uzavřelo v sobotu 8. prosince poslední akcí ve městě rozloučení s Mikulášem a čerty.

Foto: Stanislava Dvořáková

Čert se nemínil vzdát a odejít zpět do pekla bez jakékoliv oběti.

Článek

Již v předvečer svátku Mikuláše, 5. prosince, proběhla v Malé scéně v Ústí nad Orlicí Mikulášská diskotéka. Mikuláš s anděly roznášel hodným dětem dárky a čerti se starali o trestání těch zlobivých. Celé odpoledne se tančilo a soutěžilo, čerti však přišli zkrátka. Zlobivé děti nebyly. A tak jim nezbylo, aby se nevrátili do pekla s prázdnou, než ve své činnosti pokračovat jinde.

Příležitost se naskytla v pátek 7. prosince. Vypravili se na zkušenou do krytého plaveckého bazénu Technických služeb v Ústí nad Orlicí, kde se konalo Mikulášské odpoledne.

I když voda není jejich doménou, snažili se pekelně kouzlit, seč mohli. Úspěch však slavil jedině Mikuláš s plným košem dárků. I rozzlobil se Lucifer a hned u vchodu zkoušel děti z poslušnosti. Ať se snažil, jak snažil, děti se nebály a bez zdráhání deklamovaly různé průpovídky: "Čerte, marnou snahu máš, do pekla se vrátíš sám!" Jen sem tam nějakého teenagera, který odmítl se s ním bavit, postrčil koštětem, víc se však neodvážil.

Do pekla se mu však s prázdnou vrátit nechtělo a tak se vypravil 8. prosince na Mikulášskou besídku do sokolovny v Kerharticích, kde doufal, že nějaká oběť se do čertovského pytle najde.

Plný sál, odhadem 150 dětí tančilo na pekelné rytmy, se zápalem soutěžilo a zase tančilo, až přecházel zrak i sluch. Když konečně sál potemněl, vynořil se ze tmy Lucifer se svými pomocníky. Zase se však nikdo nebál, všechny děti se souhlasem rodičů tvrdily, že nezlobí. Nezbylo nic jiného než přihlížet, jak Mikuláš s andělem rozdává dárky.

Pak byla na řadě konečně práce - ohnivá. Zažehly se lampiony a všichni přítomní se vydali do přilehlé, bílou návějí přikrášlené zahrady. Žádné pekelné orgie se však nekonaly, naopak nastala pravá vánoční atmosféra. Zpívaly se koledy a za jejich doprovodu se rozzářil přírodní smrček, přistrojený stříbrnými elektrickými hvězdičkami. Jako zázrakem všichni čerti zmizeli a třpytící se světélka zbyla jen v očích přítomných s radostným pocitem, že Vánoce přicházejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám