Hlavní obsah

Živý betlém v centru Dobrušky

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když 22. prosince odbily radniční hodiny v Dobrušce šestou večerní, dole pod věží se před očima několika stovek lidí, včetně těch nejmladších, začal odehrávat půvabný Příběh narození Ježíše Krista podle evangelií sv. Lukáše a sv. Matouše.

Foto: Dana Ehlová

Když 22. prosince odbily radniční hodiny v Dobrušce šestou večerní začal se zde odehrávat Příběh narození Ježíše Krista.

Článek

Divadélko Na Štaflích totiž obnovilo po mnoha letech tradici, která začala na počátku 90. let minulého století tzv. Vánočním zpíváním na rynku, jemuž postupem času vévodil „živý betlém“.

A tak se už dva dny před Štědrým dnem narodil v historickém centru Dobrušky Marii a Josefovi syn a dva lidské hlasy provedly přítomné známým biblickým příběhem.

V jeho průběhu defilovali na pódiu vedle tří hlavních postav obyvatelé Judska, mezi nimiž nechyběl myslivec, kovář, rybář, kameník, truhláři, pradlena, tkadlena, selka, pekařka, pastýři, andělé, dále se na scéně objevil také král Herodes, mudrci z východu, velekněži, vojáci nebo egyptský faraon.

Všechny postavy, důvěrně známé z betlémů, takřka dokonale připomínaly výtvory lidových malířů a řezbářů, kterých je v kraji pod Orlickými horami opravdu nepočítaně, a dodnes přibývají další a další.

Na závěr představení se živý betlém Divadélka Na Štaflích proměnil v částečně mechanický, poháněný důmyslným mechanismem, podobným například Proboštovu betlému z Třebechovic nebo Utzovu z nedaleké Olešnice v Orlických horách. Z živých postav se najednou díky divadelním „mechanikům“ staly postavy, jejichž dokonalý pohyb ovládalo pomocí táhel důmyslné strojové zařízení, a diváci se nestačili divit.

Autorem námětu a scénáře živého betlému v Dobrušce byl Zdeněk Zahradník, který představení, odměněné zaslouženým potleskem, také režíroval. 

Reklama

Výběr článků

Načítám