Hlavní obsah

Život přináší různá nádherná překvapení, říká muzikálová herečka Hana Fialová

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když časopis Instinkt nedávno zveřejnil žebříček TOP 10 nejlepších muzikálových herců v Česku, skončila členka souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského Hana Fialová na čtvrtém místě, teprve až za ní umístily Dasha nebo Lucie Bílá.

Foto: Bára Chramostová

Muzikálová herečka Hana Fialová na civilním snímku.

Článek

Stala jste se respektovanou muzikálovou herečkou, ale zkusme se ještě na chvíli vrátit k minulé sezóně v Národním divadle moravskoslezském, kde jste doma...

O minulé sezóně mohu hovořit a vzpomínat jen v pozitivním slova smyslu. Měla jsem štěstí na dvě krásné role. Tou první je role Vypravěčky v muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, kde si nejvíce užívám toho, že dvě hodiny v kuse téměř nezavřu pusu (smích), to znamená, že zpívám - a zpěv miluju. Další je role Betty v autorském muzikálu Fantom Londýna. Betty patří jedna z nejkrásnějších písní tohoto muzikálu - a je pro mě radostí tu píseň zpívat. Oba muzikály navíc opatřil texty Michael Prostějovský, který je pro mne jedním z nejlepších. Interpretovat jeho texty je vždycky potěšením.

Také mám za sebou první rok pedagogické činnosti na ostravské konzervatoři – učím muzikálový zpěv, „vyfasovala“ jsem čtyři bezva studenty, a i když je ta práce velmi náročná a poměrně vyčerpávající, v rámci minulé sezóny jsou to pro mě také jednoznačně plusové body, doufám, že i pro mé svěřence (smích).

Kromě povinností v mateřském divadle hostujete také v Brně, kde jste se proměnila ve Fantinu v muzikálu Bídníci autorské dvojice Alain Boublil - Claude-Michel Schönberg. To byla jistě cenná zkušenost objevit se v tomto skvělém muzikálu...

Kromě obrovské euforie z toho, že mi po konkurzu pan Moša svěřil roli Fantiny, se mi otevřela  možnost pracovat na profesionální a zaběhnuté muzikálové scéně se spoustou úžasných lidí, počínaje sólisty až po úžasnou company, přičemž nechybí ani skvělé technické zázemí. Musím zmínit i práci vynikajících zvukařů pod vedením mistra zvuku Milana Vorlíčka. Také partneřit na jevišti po boku Velkého Gazdi  (Petr Gazdík – šéf muzikálového souboru MDB) je pro mě vždy nádherným zážitkem. Mnozí brněnští kolegové se stali mými přáteli a jsem za to moc vděčná.

V Ostravě jste před časem vytvořila titulní roli v muzikálu Marquerite, který je opět z pera Alaina Boublila a Claude-Michela Schönberga. A díky vašemu výkonu jste se ocitla v úzké nominaci na Cenu Thálie. Co to pro vás v tu chvíli znamenalo?

Po pravdě řečeno, do svých čtyřiceti let by mě ani ve snu nenapadlo o nominaci na Thálii byť jen snít. Ale život přináší různá nádherná překvapení a zároveň to cítím jako zúročení mé obrovské a celoživotní lásky ke zpěvu.

V nastávající sezóně vás čeká postava Edith Piaf v připravované inscenaci Edith a Marlene, kterou bude režírovat Janusz Klimsza. Máte z toho radost?

Nedovedete si představit, jak velkou…

Co všechno obnáší vaše příprava na roli Edith Piaf? Budete zpívat ve francouzštině?

Příprava obnáší spoustu emocí, které mě provázejí od prvního okamžiku, co jsem se dozvěděla, že budu Edith. Je to směsice radosti, obav, euforie, zodpovědnosti z toho, ať nezklamete ani sebe, ani všechny lidi, kteří s vámi budou pracovat a v neposlední řadě samozřejmě diváky. A jestli budu zpívat ve francouzštině? Oui (smích).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám