Hlavní obsah

Život našich předků přiblíží komentovaná prohlídka výstavy Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Zelený čtvrtek 13. dubna se v přerovském muzeu uskutečnila slavnostní vernisáž hlavní letošní výstavy Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané. Vernisáž zahájily tradiční hanácké tance v podání členů Folklorního souboru Haná Přerov, který letos oslaví již 50. let své existence.

Foto: Magda Barboříková

Komentovaná prohlídka výstavy Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané. Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Krojované "hostesky" rovněž roznášely přicházejícím návštěvníkům uvítací hanácké sousto chléb se sádlem. Úspěšné vernisáže se zúčastnilo přes 70 hostů, kteří v průběhu téměř dvou hodin zhlédli jak úvodní program, tak samotnou rozsáhlou výstavu, instalovanou ve třech výstavních sálech a na chodbě přerovského zámku. 

Výstava, která jim přiblížila život na hanáckém venkově zhruba ve druhé polovině 19. století, je součástí stejnojmenného výstavního projektu, v rámci kterého v úterý 25. dubna v 17 hodin proběhne v přerovském zámku komentovaná prohlídka. Odborný výklad ve výstavě podá historik a kurátor Muzea Komenského v Přerově Mgr. Kamil Lukeš a kurátorka Magda Barboříková.

Představena bude architektura, interiéry, tradice, zvyky a činnosti v průběhu jednoho roku života na hanáckém venkově. Součástí výstavy je rovněž jedinečná výstava fotografií muzejní fotografky paní Jitky Hanákové inspirovaná folklorem.

Výstavu Poklady z hůry aneb Jak se žilo na Hané můžete navštívit v Muzeu Komenského v Přerově až do letošního 18. října. 

Výstavní projekt podpořilo Statutární město Přerov, Olomoucký kraj, Televize Přerov s. r. o., APITEA Technologies, Pivovar ZUBR, a.s., Pekárna Racek, s.r.o., Hanácká kyselka a.s. a Český rozhlas Olomouc.

Další informace: 

Mgr. Kamil Lukeš; tel. 581 250 540 

e-mail: lukes@prerovmuzeum.cz    

Magda Barboříková; tel. 581 203 105e-mail: barborikova@prerovmuzeum.cz    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám