Hlavní obsah

Zimní táboření na Lichnici napsalo své čtyřicáté pokračování

Novinky, Pavel Kalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní čtyřicáté Zimní táboření na zřícenině hradu Lichnice se uskutečnilo od 1. do 3. února v Třemošnici-Podhradí. Účastníci zimního táboření trávili večery s kytarou, ale také slavili a vzpomínali v útulné hospůdce pod hradem.

Foto: Pavel Kalina

I takové zbraně bylo možné osahat

Článek

Vznik zimního táboření na zřícenině hradu Lichnice sahá do šedesátých let minulého století. V roce 1964 vyhlásil  vedoucí turistického oddílu v Heřmanově Městci soutěž o získání klubové vlajky. Soutěž byla podmíněna tím, že kdo první přespí v zimě na nádvoří hradu Lichnice, tak klubovou vlajku získá. První, kdo tu přespal a získal klubovou vlajku, byl Miroslav Štich (Kazan) a Jirka Moravec s přezdívkou Grizzly. Tak byly dány první základy zimnímu táboření na Lichnici.

Čekalo se skoro deset let, než se uskutečnil první ročník Zimního táboření na hradu Lichnice - stalo se tak právě před 40 lety. Jedním ze zakladatelů prvního ročníku zimního táboření byl člen Turistického  klubu v Heřmanově Městci Ruda Pleskot.

„Při letošním malém výročí jsem chtěl, aby můj strýc Ruda byl tady s námi, a proto jsem vyhotovil pamětní desku k výročí a předal jí kastelánce jako vzpomínku na zakladatele. Ruda byl tak trochu dobrodruh, esperantista, turista. Ve věku 80 let se účastnil dálkových pochodů, žil zdejší krajinou a propagoval turistiku i historii. Rád sem chodím v jakémkoliv čase, pohledem do dálky přijdu na jiné myšlenky,“ sdělil s úsměvem strýc Rudy František Pleskot.

Součástí zimního táboření byl bohatý program. Klub vojáků v záloze Patriot z Pardubic na nádvoří přítomným ukázal vojenské zbraně, techniku a polní kuchyň, z níž se linula vůně domácí polévky a klobás, čaje a kávy. Dále bylo možné vstoupit do hradního sklepení tajuplného hradu Lichnice a zde vidět několik druhů netopýrů s odborným výkladem od Milana Růžičky, zoologa CHKO, a také zhlédnout tajnou podzemní únikovou chodbu z hradu. V odpoledním čase probíhala ukázka první pomoci od členů Českého červeného kříže z Chrudimi a nakonec ukázka výcviku psů.

„Jsem rád, že tato tradice zimního táboření vydržela, a chci poděkovat všem a především vedoucím za bývalého režimu, že to nevzdali a tradici předali dalším generacím. Zimní táboření tu má tradici, spí se za každého počasí, ať je mínus 25 stupňů Celsia, nebo hodně nad nulou," uvedl Jiří Moravec mladší, jeden z organizátorů akce.

Počasí trampské turistické romantice přálo. Teplota v noci neklesla pod 3 st. C., nepršelo, ale zato po ránu bylo sychravé mlhavé počasí. Od hradního muzea ke vstupní bráně jednu chvíli nebylo ani vidět. Akce má stálé účastníky, o tento druh turistiky je stále zájem. Mnoho lidí to dělá pro radost a pro své zdraví, neboť svou duši zaprodali přírodě a turistickým cestám za poznáním. Lichnice je brána do Železných hor s krásnými výhledy do okolní krajiny v každou roční dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám