Hlavní obsah

Zimní hrad Kašperk zůstane navždy spojen s pohádkou Anděl Páně

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrovna jako Popelku máme zažitou se saským Moritzburgem, zůstane navždy hrad Kašperk spojen s pohádkou Anděl Páně. Je to dobře, aspoň si nádherné památky v srdci šumavských hor budeme patřičně vážit. Navštívit hrad můžeme i v zimě od 28. prosince do 1. ledna a jít v andělských a čertových stopách.

Foto: archiv hradu

Nejvýše položený královský hrad

Článek

Na hradě vás čekají jsou oblíbené zimní prohlídky s doprovodným programem Život a zábava na středověkém hradě.

Jak se žilo za Karla IV.

Kostýmovaný průvodce vás pozve do středověké zimy. Dozvíte se, jak čas dlouhých a chladných večerů naši předci prožívali.

A protože hrad Kašperk nechal postavit Karel IV., připomenuty budou také vánoční zvyklosti z doby jeho vlády. (Začátky prohlídek: 10.30, 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30, 15.00 / od 10.45 prohlídka v němčině.)

Byl čas i na zábavu a poučení 

„V zimě měli lidé více volného času a stejně jako my se rádi bavili. Členové hradního divadelního ochotnického souboru Pachmajr se pokusí zahrát nejstarší česky psané hry ze 14. století Mastičkář a Fraška o kádi – hry, které měly za úkol pobavit prostého diváka, děti i dospělé,“ říká kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda. Hraje se v podsklepeném prostoru purkrabství vždy od 12.15 a 14.15.

Pro děti připravili dobrodružnou interaktivní výpravu do hradu s Karlem Ešnerem a jeho družinou. Čeká je šermování, střílení z luku, skládání pečeti Karla IV., rozdělávání ohně bez sirek či zapalovače, lekce dvorské etikety a tance. Začátky vždy v 11.45 a 14.45. (Objednávky výpravy do 27. 12. na tel.: 376 582 324 nebo na info@kasperk.cz). 

Mají hrnky na svařák

K zimním programům na Kašperku tradičně patří stylové občerstvení – svařené víno, punč, teplá medovina, horká čokoláda, čaje...

Letos poprvé budou návštěvníci hradu nápoje popíjet nejen z jednorázových kelímků, ale také z nových keramických šálků ozdobených hradním logem a sloganem nebo ze skleněných pohárů s pískovaným znakem hradu – ty si mohou návštěvníci ponechat, oproti záloze nebo je vrátit, stejně jako na některých adventních trzích.

Nová kniha o hradu Kašperk

Na letošek připadlo jubileum - 400. výročí odkoupení hradu Kašperk městem Kašperské Hory. K tomu vychází knižní edice zpracovaných písemných pramenů vztahujících se k hradu Kašperk a k jeho panství – Písemné prameny k dějinám hradu Kašperk do počátku 17. století. Autorem je historik a archivář Tomáš Velička, který ve volných chvílích přes deset let pracuje na Kašperku jako průvodce.

Na celkem 411 listinách je objasněna většina majetkoprávních vztahů hradu či jeho panství. Dozvíte se nejprve kusé, později, pro období 2. poloviny 16. století, poměrně podrobné informace o konkrétních lidech, kteří na hradě působili či s ním měli co do činění. Jednou z velice zajímavých a zároveň kontroverzních osobností byl Jan Precht z Rotenburku, poslední hejtman hradu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám