Hlavní obsah

Židovský odkaz v Dobříši představí výstava a koncert na zámku

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nadcházejícím víkendu se obyvatelé Dobříše dozvědí prostřednictvím rozličných akcí zajímavosti o židovské minulosti města, ve kterém žijí. Jedním z hlavních lákadel je vernisáž výstavy o židovských tradicích a zvycích, která se v neděli 6. listopadu od 17 hodin uskuteční na zámku Dobříš.

Foto: www.jewishmuseum.cz

Výstava seznamuje s židovskými tradicemi, náboženstvím a historií na území Čech a Moravy.

Článek

Na odkaz židovství v Dobříši upozorňují Spolek E-Plus a Okrašlovací spolek města Dobříše ve spolupráci s několika institucemi, mimo jiné dobříšským zámkem. Zdejší výstava návštěvníky seznámí s židovstvím nejen v Dobříši, ale souhrnně i na celém našem území.

Prameny judaismu, židovský kalendář, šabat, nejvýznamnější židovské svátky či hlavní události životního cyklu – narození, svatba a úmrtí. Třináct informačních panelů se věnuje rozličným tématům, které návštěvníky seznamují s židovskými tradicemi, náboženstvím a historií na území Čech a Moravy. Vychází především ze sbírek a stálých expozic Židovského muzea v Praze.

„Součástí panelů jsou vysvětlující texty a doprovodná vyobrazení nejzajímavějších kultových předmětů, rukopisů a památek vztahujících se k danému tématu. Oslava židovských svátků je velmi tradiční, proto zde najdeme dochované rukopisy, předměty a vyobrazení od 13. do 20. století,“ informovala Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Výstava v zámecké Galerii JCM je součástí projektu Odkaz židovské minulosti Dobříše, a na vernisáž tak navážou další akce. Po slavnostním zahájení výstavy se návštěvníci přesunou do zámecké konírny, kde se od 18 hodin uskuteční koncert Kateryny Kolcové spojený s křtem knihy Jindřišky Rosenbaumové Židé na Dobříši. V Kulturním domě v Dobříši začne také v neděli 6. listopadu v 15 hodin výstava Druhý život českých svitků tóry, která zde bude k vidění do poloviny ledna.

Výstavu Židovské tradice a zvyky mohou návštěvníci v Galerii JCM zhlédnout od 6. listopadu 2016 do 15. ledna 2017 denně kromě pondělí, časy prohlídek podle dohody v návštěvním centru. Jednotné vstupné činí 40 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám