Hlavní obsah

Židlochovice zvou na nedělní výstavu Město100židlí

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sté výročí vzniku samostatného československého státu obyvatelé Židlochovic oslaví v neděli 28. října v 18 hodin prohlídkou originální galerie pod širým nebem.

Foto: archiv města Židlochovice

Židlochovická židle pro výstavu k 100. výročí vzniku Československa.

Článek

Lanový most přes řeku Svratku od 18 hodin ozdobí židle z tvůrčí dílny místních obyvatel. Organizátoři výstavy na jednotlivých exponátech rozsvítí svíčky a městečko s 3700 obyvateli tak netradičním způsobem oslaví významné jubileum naší vlasti.

Připravovalo se na něj již od letošního jara, kdy židlochovický starosta Jan Vitula vyzval spoluobčany, aby se zapojili do akce Mě100židlí a před svůj dům, obchod, restauraci, sportovní a zdravotní středisko a další objekty ve městě vystavili starodávnou nebo i novodobou židli stylově upravenou podle vlastních představ.

Netradiční pojetí oslav 100. výročí republiky se místním zalíbilo a podle Lenky Betášové z informačního střediska v Židlochovicích se dokonce zapojili i lidé z okolních obcí. „Dnes je exponátů již přes sto. Vytvořili jsme mapku s ulicemi a objekty, kde jsou originální exponáty vystaveny. Naši pozvánku na procházku přijali turisté a návštěvníci našeho města zejména v letních měsících a výlet se jim moc líbil,“ uvedla Lenka Betášová.

Nyní si město židličky od majitelů půjčuje na nedělní výstavu. A zároveň hledá vhodné prostory pro jejich stálou expozici.

Jednotlivé exponáty z tvůrčí dílny místních obyvatel si lze prohlédnout na webu me100zidli.cz, kde lidé z Židlochovic a také další zájemci z celé České republiky i zahraničí mohou hlasovat o nej… židli.  

Reklama

Výběr článků

Načítám