Hlavní obsah

Ženy čtou víc než muži, tvrdí v knihovně ve Světlé nad Sázavou

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihovny plní v naší společnosti jeden nezastupitelný úkol, zajišťují všem rovný přístup k informacím. Potvrzuje to také knihovna ve Světlé nad Sázavou.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Knihovny zajišťují informace v tištěné či elektronické podobě a snaží se v celé společnosti vytvářet a prohlubovat vztah ke knihám a ke čtení. V poslední době narůstá mezi obyvatelstvem tzv. funkční negramotnost, tedy neschopnost využívat informace z běžných zdrojů. To může být překážkou pro pracovní a společenské uplatnění. V České republice je podle průzkumů funkčně negramotných šestnáct procent obyvatel. Funkční negramotnost je z velké části závislá na četbě.

V knihovně ve Světlé nad Sázavou si chtějí s tímto celospolečenským problémem poradit. Zvou děti od nejranějšího školního věku na besedy a snaží se v nich probudit lásku ke knihám.

Jak na tom ale je knihovna z hlediska statistiky? Podívejme se do oddělení pro dospělé. „Nejvíce čtenářů – 146 – je ve věku 15 až 19 let. Věková skupina 30 až 39 let zahrnuje 111 čtenářů a nad 60 let je jich 144,“ uvedla Eva Kodýmová z oddělení pro dospělé. Z toho vyplývá, že si ve Světlé nejvíce půjčují knihy důchodci a studenti.

Pilnějšími čtenářkami jsou ženy. „Čtou asi čtyřikrát více než muži, v letošním roce máme do konce listopadu registrovaných 674 čtenářů a z toho je 548 žen,“ dodala Eva Kodýmová.

Co se nejvíce čte? Ani Michal Viewegh, ani Halina Pawlovská. Ve světelské knihovně jdou nejvíce na odbyt jiné tituly. „Především jsou to knihy Simony Monyové Zítra vyjde slunce nebo Poslední extáze, dále knihy Táni Keleové-Vasilkové či celosvětově uznávaného Stiega Larssona. A samozřejmě nesmím zapomenout na povinnou četbu, například Na západní frontě klid od Remarqua, Čapkovu RUR nebo Lakomce od Moliéra,“ informovala Eva Kodýmová.

Knihy se ve světelské knihovně půjčují stále ve velké míře, ale knihovnice neusínají na vavřínech. Snaží se propagovat knihy na všech frontách a zároveň vítají své čtenáře nejen odbornou pomocí při výběru, ale také milým úsměvem a příjemným prostředím. Naplňují beze zbytku staré známé heslo, že kniha je nejlepším přítelem člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám