Hlavní obsah

Zemřela herečka Dagmar Teichmannová

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Ve věku 39 let tragicky zemřela 5. dubna herečka Dagmar Teichmannová. Během studií na konzervatoři hostovala v Divadle Na Fidlovačce. V roce 2001 přijala angažmá v souboru Městského divadla Mladá Boleslav, kde působila až do roku 2017. Za tu dobu zde ztvárnila kolem čtyřiceti rolí.

Foto: archiv Městské divadlo Mladá Boleslav

Herečka Dagmar Teichmanová na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi.

Článek

„Nevstřebala jsem ještě, že Dášenka není. Že už ji na tomto světě nepotkám. Nemohu pořád uvěřit té strašné tragédii. Dáša, krásný člověk, drahá kolegyně. Hrály jsme spolu v mnoha představeních… Namátkou třeba v dramatizaci Victora Huga Lofter aneb Ztracená tvář, ve hře Williama Inga Neboj se, miláčku, v režii Jana Nováka, či Racek a její nezapomenutelná Máša… S Dášenkou jsme se hodně nasmály, hodně toho napovídaly. Divoká a senzibilní Dagmar… Nerozumím jejímu odchodu, je to zdrcující ztráta,“ řekla Ivana Nováčková, herecká hvězda Městského divadla v Mladé Boleslavi.

Dagmar Teichmanová se narodila 1. srpna 1980 v Hradci Králové, ale faktem je, že divadelní prostředí jí nebylo cizí odmalička - vždyť její matka Marcela Teichmannová byla herečka. A i když začala po základní škole studovat Obchodní akademii, vydržela tam jen pouhý rok. Potom byla přijata na pražskou Státní konzervatoř, kterou již úspěšně dostudovala. Již během studia hostovala v pražském Divadle Na Fidlovačce, které později vyměnila za jeviště Žižkovského divadla.

Absolventskými inscenacemi talentované herečky v Žižkovském divadle byly Havlova Žebrácká opera, role Betty, a to v režii Jaromíra Hrušky, a Poprask na laguně, kde měla roli Checcy v režii Petra Svojtky.

Po roce hostování u pražského Činoherního klubu získala v roce 2001 své první stálé umělecké angažmá u Městského divadla Mladá Boleslav, kde působila až do roku 2017. Už když nastoupila do Mladé Boleslavi se o ní hovořilo jako o velkém hereckém příslibu, což plně dokázala v roli Desdemony Shakespearova Othella a několika dalších postavách klasického i moderního činoherního a muzikálového repertoáru.

Úspěšně vstoupila i do světa filmu i televize. Hrála v Hřebejkově komedii Pelíšky, ale díky spolupráci se studenty pražské FAMU vytvořila také několik postav v absolventských či ročníkových filmech.

Na televizní obrazovce hrála roli Myšky Lišky ve filmu Morisse Issy Dějiny jedné rodiny, objevila se v seriálu Cesty domů nebo v pohádce Jabloňová panna, ale také v několika povídkách oblíbených Bakalářů či v několika dílech populárního soutěžního cyklu z domácích i evropských dějin O poklad Anežky České.

Krásné role dostávala řadu let v Městském divadle v Mladé Boleslavi, což dokládá titulní role v Manon Lescaut, Mimi (Loupežník), ale také její Terina (Romance pro křídlovku), Hipolyta (Sen noci svatojánské), Dorotka (Strakonický dudák), Bessie (Tetovaná růže), Adéla (Dům Bernardy Alby), Máša (Ostře sledované vlaky, Winnidfred (Limonádový Joe), Molly (Pane, vy jste vdova!) nebo Letta (Smrt obchodního cestujícího).

Zatímco v Mladé Boleslavi působila téměř šestnáct let, do dalšího angažmá už nenastoupila a její zářivá umělecká cesta se letos uzavřela. Krásná herečka začátkem dubna v Praze tragicky zemřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám