Hlavní obsah

Zemřel válečný hrdina, letec RAF generál Miroslav Štandera

Novinky, Jaroslav Kreisinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu večer zemřel válečný pilot RAF generál Miroslav Štandera. Bylo mu 95 let. Do leteckého nebe odešel předseda Sdružení československých zahraničních letců.

Foto: Jaroslav Kreisinger

brigádní generál Miroslav Štandera

Článek

Před druhou světovou válkou sloužil jako polní pilot u leteckého pluku v Praze Kbelích. Po okupaci ČSR německou armádou v roce 1939 odešel se svými kamarády do Polska, později odplul lodním transportem do Francie, kde bojoval jako stíhací pilot ve francouzském letectvu, kde dosáhl vynikajících výsledků.

Po kapitulaci Francie odplul do Velké Británie, kde vstoupil do britského královského letectva RAF. Po vypuknutí letecké bitvy o Anglii, byl zařazen k nově tvořící 312. československé stíhací peruti a po ukončení bitvy byl převelen k slavné 68. britské noční stíhací peruti. Celkem v bojích nalétal 1320 letových hodin.

Po konci druhé světové války nastoupil v lednu 1946 službu u 24. a 25. leteckého pluku Plzeň Bory. Létal na strojích D. H. Mosquito. Po únoru 1948 byl vyhozen z armády a odešel zpět do Velké Británie, kde až do roku 1955 sloužil u tamního vojenského letectva jako zkušební pilot.

V roce 1983 odešel do důchodu a přestěhoval se do Bavorska. V roce 1994 se vrátil zpět do České republiky a bydlel společně s dcerou Miroslavou v Plzni. V roce 2006 obdržel z rukou prezidenta republiky Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Od roku 2008 byl čestným občanem města Plzně.

V loňském roce oslavil 95. narozeniny a při této příležitosti byl uveden do Dvorany slávy Plzeňského kraje. Jeho jméno bude vyryto na jednom zvonu na věži plzeňského kostela sv. Bartoloměje.

Za svou bojovou činnost ve druhé světové válce v řadách čs. zahraničního letectva RAF byl vyznamenán těmito medailemi: 

Dvakrát získal Československý válečný kříž 1939, třikrát Československá medaile Za chrabrost, Československá medaile Za zásluhy I. stupně, Československá vojenská pamětní medaile, Francouzský válečný kříž, Star 1939-1945, Air Star, War Medal.

Reklama

Výběr článků

Načítám