Hlavní obsah

Železniční muzeum moravskoslezské připravilo novou výstavu

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 1. října ve 14 hodin proběhla v Železničním muzeu moravskoslezském v budově železničního nádraží Ostrava-střed vernisáž výstavy, veřejnosti zpřístupněná od 2. října pod názvem Košicko-bohumínská dráha, slezská část Bohumín - Mosty u Jablunkova.

Foto: Josef Zajíc

Vernisáž výstavy zahájila: zprava: Starostka Moravské Ostravy a Přívozu Zuzana Ožanová, 1. místostarosta David Witosz a Jaroslav Adamec.

Článek

Za účasti ředitele Železničního muzea moravskoslezského Vojtěcha Hermana a členů správní rady muzea Martiny Baranové, Jaroslava Adamce a Radka Podstáwky byla zahájena vernisáž již sedmé výstavy Košicko-bohumínská dráha, slezská část Bohumín - Mosty u Jablunkova.

Kromě dalších pracovníků železnice přišla výstavu a Železniční muzeum moravskoslezské podpořit poslankyně Poslanecké sněmovny České republiky a starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Zuzana Ožanová a 1. místostarosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a také radní Magistrátu města Ostravy David Witosz.

Slavnostní vernisáž moderoval člen správní rady ŽMM Jaroslav Adamec. Představil zúčastněné, spolu se Zuzanou Ožanovou a Davidem Witoszem přestřihli pásku nové místnosti muzea, kde byla poprvé otevřena výstava zabezpečovací techniky.

Ředitel železničního muzea Vojtěch Hermann shrnul sedmileté působení Železničního muzea Moravskoslezského, které bylo založeno v roce 2012 a po úpravách místností v rámci železniční zastávky Ostrava-střed otevřeno veřejnosti v roce 2013.

Od té doby veřejnost zhlédla celkem šest výstav a 2. října se otevírá výstava sedmá. Podle Vojtěcha Hermanna postupně přibývaly vzácné a jedinečné železniční artefakty, železniční modely, železniční modely drah s jezdícími elektrickými vláčky a další historické předměty související se železnicí.

Ve středu 2. října na výstavě bude veřejnosti představena nová místnost, kde je uloženo staniční zabezpečovací zařízení z železniční stanice Brantice.

„V této stanici se do dnešních dnů dochoval provozu schopný řídicí přístroj EINHEIT obsluhovaný výpravčím, podle tehdejšího vzoru Deutsche Reichsbahn DR. Dále zde zůstala německá návěstidla a drátový napínač, přičemž jde o poslední zařízení tohoto typu na tratích na území České republiky. V nové místnosti jsou k vidění další zabezpečovací zařízení,” informoval Vojtěch Hermann.

Na vernisáži bylo představeno zrekonstruované Stavidlo 2, které stálo zcela zdevastované proti budově železničního nádraží Ostrava-střed. Stavidlo bylo původně postaveno v roce 1905. Vzhledem k tomu, že jde o kulturní památku, rekonstrukce probíhala pod bedlivým dozorem Národního památkového úřadu. Jedná se o dvou podlažní budovu. Co bylo možné se zachovalo v původním stavu. Bude se ještě doplňovat vnitřní zařízení.

Výstava potrvá do 21. dubna 2021.

Další informace: www.zmm.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám