Hlavní obsah

Zelený čtvrtek magického roku kouzlo Velikonoc nepřinesl

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Pohodu svátku jara otevírá podle starodávné tradice Zelený čtvrtek s bohatou škálou zvyklostí nastávajících Velikonoc.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ach - nezbytný doplněk letošních Velikonoc.

Článek

Se vstupem do nového roku s magickým číslem 2020 se všeobecně očekávalo něco nového, tajemného, neobvyklého. Již první velký svátek jara však nepřinesl poznání něčeho kouzelného, ale jen opravdu neobvyklého. Vždyť průběh letošních Velikonoc žádný z žijících pamětníků nepamatuje.

A tak ustaraní lidé se aspoň na chvíli snažili zapomenout na nepříznivou situaci a vrátit se aspoň ve vzpomínkách k velikonoční pohodě minulého roku.

Fotbalisté TJ Jiskra Ústí nad Orlicí to vyřešili s prospěšným dárkem Domovu důchodců, kam přinesli místo malovaných vajíček tisíc jednorázových zdravotních roušek.

Oddíl turistiky, kde mnoho členů je seniorského věku, tradičně na Zelený čtvrtek vždy pořádal první jarní výlet v souladu s přírodou v zeleném oblečení, s ukončením v Chaplin restaurantu při zeleném pivu a zeleném pokrmu na talíři. Letos zbyla jen ta zelená příroda, kdy případná vycházka jednotlivců s pokynutím ruky na vzdálenost dvou metrů, by radost z přátelského setkání stejně nepřinesla. A tak společné vzpomínky si členové oddílu aspoň nahradili prostřednictvím fotografií zaslaných SMS a e-mailovou poštou.

S obdobným přáním a vlastními fotografiemi z krás jarní přírody si e-mailovou poštou nahradili vzájemné setkání i členové fotoklubu OKO Ústí nad Orlicí.

Stejně vzpomínali všichni bez rozdílu věku doma, buď na zahrádce nad rašícími cibulkami narcisů a tulipánů, buď nad květináčem koriandru na parapetovém plechu, nebo u svátečně prostřeného stolu s nezbytnou hráškovou polévkou a zeleným salátem u smaženého řízku.

Inu, přes veškerou nepřívětivou dobu o Zeleném čtvrtku, jak velí tradice, musí mít člověk oblečené něco zeleného a zároveň zelenat se musí i předložený pokrm. I to pivo posledních let bylo zelené.

A tak, kdo tento den opustil domov, se mohl aspoň pohledem do některých svátečně vyzdobených výloh obchodů rozloučit se čtvrtkem 9. dubna 2020 vzpomínkou na šťastné Velikonoce předchozích let, plné výskotu a malovaných vajíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám