Hlavní obsah

Ze skály se strašlivým názvem Smrtka se otevírá nádherný výhled na Koňský rybník

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud o Smrtce nevíte, snadno vyhlídkovou skálu minete. Nachází se na trase mezi Úštěkem a Zahrádkami u České Lípy u obce Stvolínky. Proč se tu zastavit? Kvůli atraktivnímu výhledu na Koňský rybník a okolní přírodu.

Foto: Vratislav Konečný

Dolů je to horší

Článek

Házeli tu Smrtku do rybníka

Zaparkovat se dá nedaleko nástupu červené značky směřující ke Smrtce. Přejdete velmi frekventovanou silnici, ráj motorkářů, a asi po 300 metrech stanete před skálou. Na její vrchol vedou schody vyšlapané v pískovci, trochu to klouže. Horší je sestup, není moc čeho se chytit. Z vrcholu je ale nádherný výhled.

Skála údajně dostala jméno podle svrhávání figuríny Smrtky při jejím jarním vynášení ze vsi. Tou jsou nedaleké Stvolínky, kde obec opravuje rozpadlý zámek. Pořádají tu různé kulturní akce, památka postupně krásní.

Průtočný Koňský rybník se svými 9 hektary je jedním ze soustavy středověkých Holanských rybníků, těch bylo 23. Je rybolovný, břehy povětšinou zarostlé rákosím, je tu hnízdiště vodního ptactva.

Rybniční soustavu napájí hlavně Bobří potok, jehož soutěska je nádherným výletním místem. Samotný Koňský napájí také potok Dolina a Kolenský.

Od parkoviště vede turistická cesta do Holan.

Reklama

Výběr článků

Načítám