Hlavní obsah

Zdražení potravin si samoživitelky všimly hned. Dokázaly vybrat peníze pro nejpotřebnější z nich

Novinky, Lucie Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klubu svobodných matek, který dnes na sociální síti čítá komunitu kolem deseti tisíc žen a přetransformoval se v neziskovou organizaci, se podařilo ve sbírce vybrat 300 tisíc korun. Ty se rozdaly mezi 160 sólorodičů, na které nejen koronakrize, ale i zdražení potravin nyní dopadá nejvíc.

Foto: Lucie Bartoš

Tuto fotografii poslala jedna z maminek, které získaly příspěvek na nákup potravin a léků.

Článek

Papriky skoro za 140 korun, květák téměř za stovku. Potravinové banky pro jednotlivce nyní nefungují a ani tradiční školské projekty "obědy do škol" nebo "ovoce do škol" nepomohou, když se děti učí doma. Mnoho rodičů přišlo o práci úplně, jiní jsou na 60 procentech příjmu z ošetřovného. Některé matky pracovaly pouze na DPP a nemají nic, pokud jim nechodí ani výživné.

„Opravdu si někdo koupí květák za 90 korun? Moc tomu nevěřím. Jablka 45 Kč/kg, kedlubna 20 Kč/ks…“ Tak reagovala po svém nákupu jedna maminka ve skupině Klubu svobodných matek. Zmíněná organizace, kterou založila jedna ze samoživitelek, přitom už v březnu předběhla stát, když vyhlásila program mimořádné pomoci na úhradu potravin a léků.

Zakladatelka klubu Dana Pavlousková, též samoživitelka, mimo jiné vycházela z toho, co zjistila z vlastního výzkumu, jehož výsledky zveřejnila v závěru roku 2018. Tehdy vyplynulo, že „finanční situace umožňuje zařazovat pravidelně do jídelníčku ovoce a zeleninu jenom každé čtvrté matce samoživitelce. Čtvrtina tak činí jenom někdy a necelá pětina je do nákupu nezařazuje vůbec nebo pouze když jsou zlevněné”, vyplynulo z ankety, které se účastnilo 1154 respondentek z celé České republiky.

Pavlousková už v polovině března vytušila, co může nastat v takto nepředvídatelné situaci, která postihne i rodiny, které dosud fungovaly normálně. Obratem po uzavření škol vyhlásila zahájení výplaty dvoutisícového příspěvku, určeného právě zejména na potraviny. „V první vlně našeho mimořádného finančního programu jsme rozdělili celkem 320 tisíc pro 160 rodin samoživitelů,“ prozradila. Žadatelé dostávali příspěvek ve výši dvou tisíc korun.

Podotkla také, že citovaná čísla z průzkumu už dávno neplatí: „Obávám se, že aktuální situace uvedená čísla naprosto změnila, a to negativním směrem. V nedávném bleskovém průzkumu mezi téměř 10 tisíci matek samoživitelek jsme zjistili, že řada z nich má v důsledku trvající krize a jejich nemožnosti chodit do zaměstnání problémy kolikrát zajistit i základní potraviny.“

Jak se Klubu svobodných matek podařilo v krizi vybrat přes 300 tisíc na jídlo a léky pro děti?

Zdá se, že svobodné matky jsou vynalézavé a nebojí se oslovit i soukromé mecenáše. Sbírka fungovala netradiční formou, včetně zapojení do Souhvězdí pomoci. Například díky prodejci elektroniky czc.cz, který umožnil svým zákazníkům při koupi produktů přispět na nákup potravin, navýšil Klub původně zamýšlenou částku o dalších 100 tisíc.

Po měsíci krize začínají mít samoživitelé už i problém hradit řádně náklady na bydlení. Na mimořádné dávky od úřadu práce se nedá příliš spoléhat. „Z tohoto důvodu jsme nyní v polovině dubna spustili náš nový program, v jehož rámci nejohroženějším rodinám samoživitelů budeme přispívat částkou až 5000 korun právě na náklady s bydlením spojené,“ potěšila novinkou Pavlousková.

Další informace zde - kontakty na stránkách klubu zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám