Hlavní obsah

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje převzala jedenáct nových vozidel

Novinky, Josef Zajíc

Ve čtvrtek 5. dubna převzali záchranáři Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje do užívání jedenáct sanitních vozidel. Slavnostní akce, která se konala ve výjezdovém areálu v Ostravě-Zábřehu, se zúčastnili představitelé kraje, města Ostravy a Zdravotnické záchranné služby.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.4.2018 Záchranáři MSK převzali nové sanitní vozidla. Výjezdový areál v Ostravě - Zábřehu.

Článek

Jedná se o deset vozidel se skříňovou zástavbou značky Volkswagen Transporter a Mercedes Benz Sprinter. Jsou v různých provedeních - pro městský provoz (4x2) a i náročnější terenní (4x4) provoz. Jedenáctý vůz je Škoda Kodiaq pro dopravu lékaře v tak zvaném setkávacím systému rendez-vous. O speciální úpravu vozidel pro potřeby záchranářů se postaraly firmy FOSAN, B.A.U.S. AT a FD servis Praha.

„Naše posádky denně ošetřují přes tři stovky pacientů a řada z nich je v bezprostředním ohrožení života. Vozidla, která používáme, proto musí být naprosto spolehlivá a jejich pravidelná obměna je zcela nezbytná. Každé z nich totiž najezdí desítky tisíc kilometrů,” informoval ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř.

„Moravskoslezský kraj dlouhodobě investuje do rozvoje a modernizace svých zdravotnických zařízení. Díky novým sanitkám se při převozu budou nejen pacienti, ale i zdravotníci cítit pohodlněni a bezpečněji. Zdravotnická péče se v kraji opět posouvá na vyšší úroveň,” uvedl hejtman Ivo Vondrák.

Pořizovací hodnota nové techniky činí více než 31 miliónů korun, z toho 24 miliónů tvoří provozní prostředky Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje. Jedno z vozidel bylo pořízeno z dotace Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, která poskytla částku ve výši téměř čtyř miliónů korun. Další plně vybavený speciál uhradilo statutární město Ostrava.

„Lidi ze záchranné zdravotnické služby vnímáme jako vysoce kvalifikované profesionály. Pravidelně se informujeme o věcech, které je trápí. Když jsme zjistili, že je třeba provést náročnou modernizaci vozového parku, podali jsme záchranářům pomocnou ruku, i když nejsme přímo zřizovateli jejich zařízení, a dohodli jsme se, že z prostředků města zakoupíme plně vybavený vůz, který bude pomáhat Ostravanům. Využili jsme k tomu částku 3,7 miliónu korun, a to z peněz, které jsme nashromáždili z pokut vybraných naší městskou policií. Po detektorech kouře a CO je to další obecně prospěšný projekt, na který takto vybrané peníze využíváme,” informoval na slavnostním předání vozidel Tomáš Macura, primátor města Ostravy.

Na nové sanitní vozy již během předávní čekali zástupci jednotlivých územních odborů Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje, aby je mohli odvézt na místa jejich působení. V následujících dnech již budou automobily sloužit v reálném provozu pacientům.

„Škoda Kodiaq má své domovské stanoviště v Ostravě-Martinově. Deset dodávkových vozidel pak bude nasazeno v Ostravě, Havířově, Opavě, Frýdlantu nad Ostravicí, Bílovci, Bruntálu, Frýdku-Místku a Novém Jičíně,” doplnil informace Lukáš Humpl, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám