Hlavní obsah

Zdice zvou na dvě pozoruhodná vyhlídková místa

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeské Zdice jsou jedním z dobrých turistických tipů. Kromě prohlídky města nabízejí i výpravu na dva pozoruhodné vyhlídkové body.

Foto: Jiří Cysař

Zdice při pohledu ze Zdické skály.

Článek

Startovním místem při cestě do Zdic z Prahy může být na Hlavní nádraží (to když se vydáme na cestu vlakem), nebo můžeme jet automobilem či autobusem. Autem po dálnici D5 a autobusem ze Zličína nebo Butovic.

Zdice mají přehledně zpracované své stránky a tak vše podstatné o městě se můžete dovědět právě zde. Ve městě za podívání určitě stojí místní kostel či stále se točící koule přímo na náměstí.  

Ale nyní se již vydejme na výlet na dva vrcholy nad městem - a to na Zdickou skálu a Knihov. Z obou míst je nádherný výhled do okolí a nejsou od sebe vzdáleny až tak daleko.

Po příjezdu do města na nás čeká první vyhlídka a to Zdická skála. Nachází se nad hlavní silnicí ve Zdicích ve směru na Plzeň. Dostaneme se k ní od náměstí kolem kostela, dále mineme školu a tam již se po několika metrech vpravo vydáme na stoupání na vrchol Zdické skály. Je to asi 200 metrů prudce nahoru svahem kolem rodinných domků. Odměnou je již avizovaný nádherný výhled do okolí.

Z kopce vidíme Zdice, Chodouň, při dobrém počasí, jak je vidět na přiložených fotografiích, i vzdálenější okolí. Jen co se pokocháme pohledy a oddechneme si, můžeme se vydat na druhý vrchol našeho výletu. Pokud po náročném výstupu jsme již znaveni a máme chuť se najíst a napít, můžeme navštívit několik restaurací přímo v centru města i ve směru na Knihov, další cíl této výpravy.

Po občerstvení se vydáme po Husově ulici na vrch Knihov, informace o tomto vrchu naleznete zde. Stručně řečeno -  jedná se o lesopark s posezeními a informačními tabulemi. Loni byl otevřený po celkové úpravě.

Z nejvyššího místa se nabízejí výhledy do krajiny zase z jiného úhlu - z vrcholu Knihova je vidět i Beroun a Králův Dvůr. Je to sem sice rovněž náročný výstup, ale máme zde možnost odpočinout si a posedět na pěkných lavičkách. Pro příznivce Geocachingu dodejme, že na obou vrcholech jsou schovány kešky.

Více fotografii zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám