Hlavní obsah

Zdarma za poklady vybraných pražských muzeí

Novinky, Vratislav Konečný

Muzeum hlavního města Prahy 18. května oslaví Mezinárodní den muzeí a zároveň 130. výročí od zpřístupnění prvních expozic veřejnosti. V rámci této akce bude vstup do hlavní budovy muzea, Podskalské celnice na Výtoni a Zámeckého areálu Ctěnice zdarma.

Foto: Vratislav Konečný

Muzeum Podskalí na Výtoni

Článek

"V sobotu 18. května budou pro návštěvníky v hlavní budově muzea na Florenci připraveny doprovodné programy. Příchozí se budou moci zúčastnit komentované prohlídky hlavní budovy muzea a výstavy fotografií Zdenko Feyfara. Před muzeem se představí žongléři a chůdaři a pro děti je přichystané divadlo. Dále jsme připravili výtvarnou dílnu DDM Karlínské Spektrum a pracovní listy k Mánesově kalendářní desce, jejíž originál se nachází v muzeu. Vyplněním kvízu mají návštěvníci oslav šanci vyhrát nějakou ze zajímavých cen Muzea hlavního města Prahy," informovala Mgr. Olga Šámalová, vedoucí propagace muzea.  

Před 130 lety...

Přípravy na otevření expozice vrcholily v prvních měsících roku 1883, na konci ledna 1883 vznesl dr. Toman na schůzi kuratoria návrh, aby se kustodem muzea stal Břetislav Jelínek. Poslední úpravy se ovšem odehrávaly ještě v první dekádě května.

První expozice muzea se nacházela pouze ve čtyřech místnostech pavilonu. Dále zde byla místnost pro kustoda a sluhu a od června roku 1883 sloužily některé prostory v přízemí pavilonu jako depozitář nevystavených předmětů. O tom, které předměty budou vystaveny a které uloženy v místnostech k tomu určených, rozhodovalo kuratorium.

Cennosti obce pražské

Do muzea se vstupovalo po několika schodech mříží ze 17. století. Za mříží se návštěvníkovi otevíraly prostory centrální velké místnosti – skulpturní oddělení. Odtud se vstupovalo do dvou postranních místností, v levé menší místnosti bylo umístěno oddělení archeologické, dnes bychom řekli starožitnické. V pravé postranní místnosti byla prezentována sbírka oddělení historického.

V patře pavilonu v centrální místnosti, obrazárně byl vystaven nejcennější majetek pražské obce a největší chlouba městského muzea - obrazy K. Škréty, J. Brandla, V. Reinera, N. Grunda a K. Hirschellyho. Nejcennějšími exponáty tohoto zárodku obrazárny byly drobnější práce J. Mánesa. 

Reklama

Výběr článků

Načítám