Hlavní obsah

Zbytky šibenice u Blatné chátrají, blízký hrad Buzice pomalu ožívá

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Do Blatné turisté většinou vyrážejí po stopách Šíleně smutné princezny na prohlídku vodního zámku, nebo krmit daňky v zámeckém parku, ovšem v těsné blízkosti jsou i další památky. Jedna z nich se vztahuje k blatenskému právu hrdelnímu, druhá k sídlu jihočeského vladyckého rodu.

Foto: Petr Hejna

Zbytky hradu Buzice

Článek

Cestou z Blatné směrem na východ (na kruhovém objezdu za nákupní zónou Penny a Lidl doprava, ulice Buzická), na dřívější cestě z Blatné do Písku, ukrývá malý lesík pozůstatky ojedinělé historické památky. Jedná se o zbytky kamenného zdiva, vymezujícího obdélníkový půdorys podesty blatenské šibenice. Vrch, od časů, kdy zde byla pro výstrahu vystavována těla popravených, zarostlý náletovými dřevinami, se nazýval Šibeňák, nebo také Na šibenici, Šibeniční vrch, či Spravedlnost.

Předpokládá se, že veřejné exekuce (ne ty se samolepkami na majetku a dveřích, jako u dnešních neplatičů) se v Blatné vykonávaly do roku 1756, kdy zde právo hrdelní zaniklo. Tato šibenice ale nebyla vlastně ani skutečným popravčím místem - o hlavu setnutím mečem přicházeli odsouzení v místech, kde nad dávnou krví prosycenou půdou dnes pod sokolovnou stojí dětské hřiště. Umístění šibenice mimo město mělo krom varování a chlouby městským právem i praktický důvod - pro výstrahu vystavená těla popravených po čase získávala odér hnijícího masa, nic libého čichu pokojných obyvatel.

Nejkrutější popravou, spojenou s trestem za vraždu rytíře Loreckého ze Lkouše a jeho synů, zažila Blatná roku 1571, došlo k naražení na kůl, stahování kůže a opékání na rožni zaživa, stejně jako k lámání v kole. Kde se nachází tvrz, ve které se vražda odehrála, i kde stojí kostel s pomníkem obětí vraždy, upřesněno ZDE. Rok předtím, tedy roku 1570, byl za smilstvo smrtí ztrestán Jan Kozel.

V jižních Čechách zbytky podobných nadzemních šibenic zachovaly pouze u Rožmberka, nedávno odkryté bylo popraviště ve Strakonicích. Nadšenci morbidní historie místo opakovaně osadili replikou šibenice, ale vždy ji někdo strhne, snad aby si doma dřevem zatopil.

Jen o kousek dál, pod hrází Buzického rybníka, léta chátrala tvrz, honosící se titulem hrad. Ze středověkého hradu se dochovala část valů a třípatrová kamenná věž (původně obytná), kterou doplňují barokní sýpky z 16. a 17. století.

Buzice jsou písemně zmiňovány roku 1384, kdy se zde vyskytuje i první z vladyckého rodu Buziců Předota. Později Lev z Rožmitálu Buzice připojil k panství Blatná, čímž došlo ke ztrátě pozice panského sídla. Jak se stát ze svině kancem dokumentuje vývoj erbu rodu Buziců - původní hlava svinská se později přetransformovala v hlavu kančí.

I když od roku 1963 se jedná o kulturní památku, ještě nedávno dál podléhal zarostlý objekt zkáze. Současný pronajímatel se chopil přetěžkého úkolu se o „hrad“ starat, a již tam i pořádal zábavné akce pro veřejnost, naposledy to bylo prosincové čertí rojení. Tvrz je jinak nepřístupná – více na webu hradu.

Tvrz si zahrála v historickém filmu Hynka Bočana Čest a sláva, kdy se na celuloidovém pásu do roku 1647 přenesli Rudolf Hrušínský, Karel Höger, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Iva Janžurová a další herci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám