Hlavní obsah

Zbabělci Josefa Škvoreckého se objeví v Ostravě na prknech Divadla Petra Bezruče

Novinky, Josef Zajíc

Ostravu čeká v pátek 16. října světová premiéra divadelní adaptace románové prvotiny Josefa Škvoreckého. Zbabělci nabídnou divákům pohled na konec druhé světové války očima hlavního hrdiny Dannyho Smiřického, který se víc než o politiku zajímá o muziku a milostná dobrodružství.

Foto: Foto: Lukáš Horký,DPB

Světová premiéra v Divadle Petra Bezruče. Ostrava 15.10.2015:Z inscenace Zbabělci

Článek

Příběh románu Zbabělci významného českého spisovatele Josefa Škvoreckého (1925 - 2012 ) se odehrává ve východočeském městě Náchod, v jediném týdnu na samém konci druhé světové války.

Hlavním hrdinou a zároveň vypravěčem událostí jednoho květnového týdne roku 1945 je Danny Smiřický, obecně považovaný za autorovo alter ego. Danny víc než cokoliv jiného miluje holky a jazz. Do posledních událostí války se zamotává vlastně jen kvůli dívce, kterou miluje. Stává se tak aktérem i svědkem činů, u nichž by se o slově "hrdinský" dalo polemizovat.

„Zbabělci obsahují velmi účinný mix poetičnosti, krasosmutnění, humoru, syrovosti reality, přirozené krutosti. Výsledkem je jedinečná zpráva o kráse života a hrůzách zodpovědnosti z tohoto daru vyplývajícího, o touze po svobodě a o nemožnosti ji jakkoliv zastavit. O tom, že sprostota vždy vítězí, ale nemůže krásu a půvab srazit do své nicoty, byť by oběma záviděla sebevíc,” říká o Zbabělcích režisér inscenace Filip Nuckolls.

Ústřední postava Zbabělců, Danny, miluje jazz. Hudební složka nezůstane v inscenaci opomenuta. Přímo na jevišti zahraje živě kapela složená z herců Divadla Petra Bezruče. Hudbu k inscenaci složil Ondřej Švandrlík. Autorem dramatizace je Vladimír Fanta. Scénu navrhl Lukáš Kuchinka, kostýmy C. Löbl. Pohybová spolupráce Jana Vašková Hanušová.

V hlavních rolích mladého Dannyho  a Ireny se představí Vojtěch Říha a Sarah Haváčová. V roli staršího Dannyho Norbert Lichý. Dále hrají: Michal Sedláček, Milan Cimerák, Pavel Johančík, Pavla Gajdošíková, Markéta Matulová j.h., Markéta Haroková, Lukáš Melník, Jakub Burýšek, Michal Weber, Karel Čepek j.h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám