Hlavní obsah

Závodníci zdolávali 465 schodů na radniční věž v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

U příležitosti konání závodu ADRA RUN-UP Ostrava 2013 vyběhlo po 465 schodech v pátek 14. června víc než 230 závodnic a závodníků. Běželi kluci, holky, malí, velcí, děvčata, chlapci, slečny, mládenci, ženy a muži. Nezaostali seniorky a senioři. Využili dobrého počasí a sáhli si na dno svých sil.

Foto: Josef Zajíc

ADRA Run-UP 2013 Ostrava, 14.6.2013: Andrea Krstevová při výběhu.

Článek

Pořadatelé jako vždy zvládli organizaci dobře. Doprovodný program provázel účastníky závodu a diváky v mezidobí mezi starty jednotlivých kategorií.

Nejprve startovali nejmenší děti ve věku 2 - 7 let. I na ně čekaly nějaké ty schody, ale nebylo jich moc. To ti starší ve věku 8 - 11 let již museli běžet do třetího poschodí a mládež od 12 - 15 let již o poschodí výše. V běhu OPEN od 15 let výše se běželo do šestého patra.

Od 15.30 hodin byly zahájeny rozběhy juniorek, žen a seniorek stejně jako juniorů, mužů a seniorů. Mužů ve všech kategoriích bylo 120. Po rozbězích jednotlivců byly zahájeny běhy týmů. Závodilo celkem osm družstev složených ze čtyř závodníků. Běželi až na vrchol věže. Jejich časy se sečetly a podle toho bylo určené pořadí. Zvítězil tým Líná vrána ve složení Štěpán Sedláček, Karel Ketner, Adam Ketner a Michal Kautz.

V mezidobí mezi rozběhy a OPEN běhy se představily děti z Shotokan karate klubu ATTFIS Ostrava. Nejmladší karatisté přítomným divákům ukázali, co se  již v letošním roce naučili. Předvedly se i tanečnice z Taneční školy Štefi a Mažoretky Stars, před konečným vyhodnocením závodu zahrálo kvarteto saxofonů z Havířova.

V 19.00 hodin vyběhlo osm žen ve finálovém běhu, které se utkaly o mety nejvyšší. Všechny měly stejné podmínky. Zdolat 465 schodů na vyhlídkovou plošinu, která ční do výše 75 metrů.

Nejlepšího času dosáhla Adéla Esentiérová z Ostravy-Výškovic. Doběhla v čase 2:30,93. Na druhém místě se umístila v čase 2:36,4 Patricia Procházková z Města Touškov. Pro třetí příčku si doběhla Martina Kukulová z Nového Malína časem 2:41,11.

Do finále mužské kategorie se probojovalo 22 závodníků. Z Prokešova náměstí u magistrátu Statutárního města Ostravy vybíhali podle časů z rozběhů od nejhoršího po nejlepší v časovém intervalu 20 sekund a tak docházelo k předbíhání na úzkých schodech v tubusu věže. Na vrchol doběhli všichni na pokraji svých sil.

Finále vyhrál Vít Vrbka z Hranic, který dosáhl času 1:55,02 před Tomášem Macečkem z Ostravy. Ten vyběhl schody za 1:56,86. Třetí byl Pavel Holec z Huslenek v čase 1:57,15. Ani on a jeho dva předchůdci nepřekonali rekord z roku 2012 -  1:52,00.

Série výběhů RUN- UP 2013 pokračuje dalšími závody: 28. června - Praha, poběží se v budově City Empiria, 16. srpna - Liberec, v budově Krajského úřadu Libereckého kraje, 6. září - Plzeň, v budově BCB Plzeň, 20. září - Olomouc, v budově RCO, a vše končí Mistrovstvím České republiky 27. září v Praze, v budově Tower Park Praha - Žižkovská věž.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám