Hlavní obsah

Závislost hrozí dětem na sociálních sítích víc než na drogách

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochutnají pivo nebo cigaretu, drogy ale neužívají. Řeč je o bohumínských dětech ve věku od 10 do 15 let. Přes devět set jich vyplnilo dotazníky v protidrogovém vlaku, který loni na podzim přijel do Bohumína. Z výsledků vyplynulo, že s drogami mají minimální zkušenost.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Alarmující jsou však informace, jak tráví volný čas. Dvě třetiny z nich sedí denně u počítačových her a internetu, především na sociálních sítích.

Výsledky dotazníků předal v úterý 28. února představitelům města autor unikátního protidrogového projektu Pavel Tuma. Sběr dat proběhl v protidrogovém vlaku loni v říjnu. Interiér vlaku, ukazující syrovým způsobem hrozby drogové závislosti, navštívilo v Bohumíně během pěti dnů 1231 lidí. Více než dvě třetiny přitom tvořily děti z bohumínských základních škol. Žáci anonymně odpovídali na otázky týkající se jejich zkušeností s návykovými látkami.

Z 913 vyplněných dotazníků vyplynulo, že se děti snadno dostávají k cigaretám a alkoholu. „Jedna třetina žáků druhého stupně už v životě zkoušela kouřit a více než polovina z dotazovaných ochutnala alkohol, ve většině případů pivo. Devět procent dětí přiznalo, že se minimálně jednou v životě opilo,“ uvedl Tuma s tím, že kontakt s těmito návykovými látkami roste s věkem respondentů. „U patnáctiletých dětí je necelá pětina pravidelných kuřáků,“ doplnil.

Mezi školáky je podle výsledků zhruba pět procent těch, kteří se dostali k marihuaně či hašiši. S tvrdými drogami se zatím prakticky nepotkali, ve statistikách zkušenost s pervitinem, kokainem, extází či dalšími látkami přiznalo pouze necelé jedno procento.

„Výsledky dotazníků je potřeba brát s určitou rezervou, protože je vyplňovali sami žáci. Musíme proto spoléhat, že v nich uvedli pravdu. Nicméně určitý ucelený obraz o tom, jak návykové látky postupně pronikají do života dětí, jsme získali. Ukazuje se, že naše protidrogové preventivní programy mají smysl a budeme v nich pokračovat,“ komentoval výsledky starosta Bohumína Petr Vícha.

Podle něj je největším problémem snadná dostupnost tabákových výrobků a alkoholu. „Tady leží zodpovědnost především na rodičích, potažmo na prodejcích a provozovatelích restauračních zařízení. Naše městská policie se proto v příštích měsících více zaměří na kontroly místních podniků a konzumaci alkoholu u mladistvých,“ dodal Vícha.

Nejvíce alarmující jsou informace o tom, jak děti tráví volný čas. Téměř dvě třetiny hledají denně zábavu na internetu a sociálních sítích, řada z nich zahání nudu hraním počítačových her. „Bohumínské statistiky v podstatě kopírují ty celostátní, podle nichž na internetu, sledováním televize, hraním počítačových her děti ve všední den průměrně stráví čtyři hodiny,“ podotkl starosta.

Město proto bude i letos podporovat aktivity, které by děti přinutily opustit prostředí virtuálního světa, například lyžování, plavání, šachy, vstup do Světa techniky, ozdravné pobyty i atraktivní víkendové akce. Vloni do volnočasových aktivit dětí investovala radnice 1,7 miliónu korun. A letos aktivity ještě rozšíří.

Reklama

Výběr článků

Načítám