Hlavní obsah

Zastupitelstvo Prahy 10 schválilo rozpočet, plánuje zejména opravy školy a školek

Novinky, Marek Novák

Zastupitelé desáté pražské městské části v pátek na jednání zastupitelstva schválili rozpočet. Radnice počítá s příjmy 1,4 miliardy korun, výdaje budou činit maximálně 1,5 miliardy. Případný schodek plánuje radnice hradit z nashromážděných rezerv z minulých let. Na vlastním provozu radnice ušetří 3,5 miliónu korun.

Foto: Marek Novák

Z jednání zastupitelstva.

Článek

Návrh rozpočtu měl 93 stran, které si občané mohli přečíst na internetu.

„Nejvíce prostředků plánujeme vložit do oprav vlastního majetku, dále do školství, sociálního odvětví a životního prostředí. Počítá také s tvorbou finanční rezervy,“ uvedla starostka Radmila Kleslová (ANO).

Základní školy dostanou nové jídelny a kamerový systém

Co se týče základních škol, radnice vyčlenila 35 miliónů korun na modernizaci školních jídelen. Okolo 74 miliónů bude stát rekonstrukce sociálních zařízení, střech, fasád a elektrorozvodů.

Deset miliónů radnice bude investovat do školního kamerového systému, stejnou částku i do rekonstrukce ZŠ v Olšinách. S částkou 7 miliónů korun počítá radnice na rekonstrukce tělocvičen, školních hřišť a zpevněných ploch.

Mateřské školy za desítky milionů

Současné vedení vršovické radnice dále plánuje investovat i do mateřských škol. Přes 56 miliónů korun bude stát rekonstrukce a výstavba nových mateřských škol, konkrétně se bude rekonstruovat MŠ Sychrov a MŠ Břečťanova.

Dalších 48 miliónů korun bude potřeba na rekonstrukce elektrorozvodů, střech, fasád, zpevněných ploch, vnitřních prostor a na protiradonová opatření.

Počítá se i s rekonstrukcí bytů

Kromě právě dokončovaného Bytového domu Malešice chce radnice opravovat i svůj bytový fond. Na zateplení fasád a bytových domů bude potřeba 48 miliónů korun, 12,5 miliónu korun na stavební úpravy domu Bulharská 28.

Dále má radnice podle rozpočtu v plánu uvolnit dalších 200 miliónů korun v rámci nadlimitních oprav, ze kterých půjde 180 miliónů na opravy střech, rozvodů elektřiny, opravy oken a opravy volných bytů a dále výměnu oken v základních a mateřských školách.

Rekonstrukce zdravotních zařízení i parků

Důležitá informace pro občany Malešic je, že za 26 miliónů korun bude rekonstruována Poliklinika Malešice a za 7 miliónů LDN Oblouková.

Revitalizace čeká i veřejná prostranství. Největší položku ve výši 14,6 miliónu korun tvoří rekonstrukce parku Vršovické nádraží, Malešického parku a Heroldových sadů. Za 7,5 miliónu bude radnice budovat cyklostezky a opravovat chodníky v parcích.

Nový kabát za 6 miliónů korun čeká i tramvajovou zastávku Průběžná. Během roku také vznikne mostek mezi ulicemi Ukrajinská a Přípotoční, stát má 6 miliónů korun. Vybudovány budou i další podzemní kontejnery a kompostárna za 3,5 miliónu.

Další položky okolo jednoho milionu korun tvoří rekonstrukce kina Vzlet, prostoru před kostelem Narození Panny Marie v Záběhlicích, vybudování lávky přes Botič v ulici Na Lávce čí regenerace městské památkové zóny.

Rozhodovat budou i občané

Radnice také nově vyčlenila 5 miliónů korun, o kterých mohou rozhodovat přímo sami občané a využít je na své vlastní projekty.

Na vlastní kulturní projekty Praha 10 vyčlenila stejný objem peněz jako minulý rok. Ty budou využity na různé kulturní akce, jednou z největších mají být několikadenní oslavy 70. výročí konce 2. světové války. Dále například na pořádání kurzů pro seniory či Májové slavnosti Prahy 10.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám