Hlavní obsah

Zastupitelé Přepych jednali pod širým nebem. Poprvé, ale zřejmě ne naposledy

Novinky, Dana Ehlová

Všechno je jednou poprvé, říká úsloví, které v dnešní koronavirové době platí víc než kdy jindy. Určitě si na něj vzpomněli i členové obecního zastupitelstva v Přepychách na Rychnovsku, když obdrželi pozvánku na zasedání s místem konání na veřejném prostranství před obecním úřadem.

Foto: obec Přepychy (archiv)

Premiérové jednání zastupitelů v Přepychách pod širým nebem.

Článek

Ano, zastupitelé Přepych jednali ve středu 15. dubna z důvodu bezpečnosti a ochrany před koronavirem pod širým nebem. Stalo se tak úplně poprvé, ale zřejmě ne naposledy.

Starostka Zdeňka Seidelová popsala sled událostí v tomto roce následovně: „Jednání musí být veřejná, scházíme se proto s našimi občany, kterých bývá okolo patnácti až dvaceti, v místní restauraci Katka. Na letošním lednovém zasedání jsme se mimo jiné všichni podrobně seznámili s návrhem rozpočtu na rok 2020. A na posledním „předkoronavirovém“ zasedání 27. února byl rozpočet schválen. Musím dodat, že to bylo naše veliké štěstí. Další jednání zastupitelstva, avizované na 17. března, se na základě mimořádných opatření vlády muselo zrušit z důvodu uzavření restaurace. Proto jsme naplánovali nové jednání na 25. března v budově hasičské zbrojnice. To však muselo být rovněž zrušeno. Zkusili jsme třetí termín 2. dubna, rovněž bezvýsledně.“

A co následovalo?

„Rozhodli jsme se tedy uspořádat videokonferenci. Využila jsem schopností mladších kolegů v zastupitelstvu, takže mám od té doby u počítače nainstalovanou kameru, příslušný program pro řízení a přenos videokonference jsme si rovněž s kolegy vyzkoušeli. V následujících dnech však došlo k určitému uvolnění a usnesením Vlády ČR č. 388 ze dne 6. dubna 2020 bylo doporučeno konání jednání zastupitelstva v otevřeném prostoru,“ pokračovala starostka Přepych.

Zdeňka Seidelová krátce nato velice akčně, jak je jí ostatně vlastní, využila možnosti a svolala jednání zastupitelstva na středu 15. dubna na veřejné prostranství před obecním úřadem.

„Zastupitelé obdrželi podklady předem elektronicky. Schvalovali jsme zadávací dokumentace pro výběrová řízení na dvě akce. Domníváme se, že naši ekonomiku v této době podrží hlavně stavebnictví a stavební firmy musí dostat naše zakázky,“ uvedla žena v čele Vesnice Královéhradeckého kraje roku 2017 s tím, že se konkrétně jedná o opravu kaple Panny Marie Lurdské a místních komunikací.

Na závěr jednání pak přišly na řadu i příjemné body: „Poděkovala jsem spolku ProPřepychy za iniciativu a finanční účast na přípravě 98 kusů velikonočních balíčků s koledou pro naše děti do 15 let. A další občanská iniciativa vzešla od jednoho zastupitele: Přepyšáci i přespolní příznivci se skládají na pomoc našim dvěma restauracím. Shromáždili již přes dvacet tisíc korun a slavnostně se bude tento dar od občanů předávat v pondělí 20. dubna,“ pochlubila se Zdeňka Seidelová.

Zároveň ale už plánuje příští jednání zastupitelů - uskuteční se v úterý 28. dubna a opět na prostranství před budovou obecního úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám