Hlavní obsah

Zastupitelé Prahy 6 schválili rozpočet na rok 2014

Novinky, Adam Halmoši

Zastupitelé městské části Praha 6 schválili rozpočet šesté městské části na rok 2014. Praha 6 je tak první pražskou městskou částí, která má rozpočet schválený.

Foto: Adam Halmoši

Ilustrační fotografie.

Článek

Počítá s příjmy v celkové výši 672 miliónů korun a výdaji v celkové výši přes 1,2 miliardy korun. Návrh rozpočtu prošel při hlasování 31 hlasů pro a 6 hlasů proti.

Po obsáhlé kritice nakonec pro rozpočet zvedl ruku i opoziční zastupitel Ivan Mašek. Vysvětloval to přítomným zastupitelům tím, že prý nevěděl, že už se hlasuje o celkovém závěrečném návrhu rozpočtu.

„Rozpočet je terminologií metodiky hlavního města účetně schodkový, ale zdrojově vyrovnaný, protože máme vlastní zdroje na jeho krytí a nepoužíváme žádné cizí zdroje. Například i v roce 2014 budeme pokračovat v našem chodníkovém programu, budeme zvelebovat parky a zeleň, plánuje se také velké investiční akce v oblasti školství, zahájení projektu výstavby nové léčebny dlouhodobě nemocných a mnoho dalšího,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Vybrané příklady výdajů:

V oblasti městská infrastruktura: Běžné výdaje v celkové výši 59 miliónů korun zahrnují především výdaje určené na celkové opravy prováděné v rámci Chodníkového programu, kdy Praha 6 opravuje na své náklady chodníky, o které by se ale mělo starat hlavní město, ale protože to město nedělá a Praha 6 chce mít chodníky v dobrém stavu, tak nezbývá nic jiného, než chodníkový program.

Kapitálové výdaje v celkové výši 63,1 miliónu korun zahrnují následující investiční akce: Centrální park Hanspaulka – Kotlářka ve výši 6 miliónů korun, Zápolí Písecké brány ve výši 8 miliónů korun, Revitalizace parku Vokovická ve výši 11 miliónů korun, Revitalizace parku Evropy ve výši 9 miliónů korun, Revitalizace parku Lazáro Cardénase del Rio – parku osobností ve výši 20 miliónů korun a dále například revitalizace parků.

V oblasti školství: Plánuje se například rekonstrukce mateřské školky Čínská a Sbíhavá, u základní školy Na Dlouhém lánu rekonstukci sportoviště, u základní školy Červených vrch zateplení střešního pláště budovy.

V oblasti zdravotnictví a sociálních věcí: Rozpočet počítá se 40 milióny korun na výstavbu nové léčebny dlouhodobě nemocných.

V oblasti hospodářství: V kapitálových výdajích v celkové výši 246 miliónů korun jsou především zařazeny finanční prostředky na dokončení akcí, které byly rozpracovány v roce 2013. Jedná se o akce Nad Kajetánkou 2, 4, 6 a Patočkova 31, 33, 35, 37- II. a III. etapa rekonstrukce objektu ve výši 91,2 miliónu korun, dále na akci Půdní vestavby - dokončení je určena částka ve výši 50 miliónů korun a na akci Výstavba bytového domu s malometrážními byty – Rakovnická – Stochovská je určena částka ve výši 40 miliónů korun a na akci Náměstí Svobody – Skleňák – rekonstrukce vytápění a elektro je určena částka ve výši 47,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám