Hlavní obsah

Zastupitelé Hradce Králové rozhodli o prominutí poplatků a vytvoření finanční rezervy ve výši 150 milionů Kč

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prominutí poplatků za užívání veřejného prostranství pro podnikatelské a nepodnikatelské účely do konce letošního roku, vytvoření finanční rezervy ve výši 150 milionů korun a poskytnutí 10 milionů na podporu podnikání.

Foto: Magistrát města Hradce Králové

Ilustrační foto - Muzeum východních Čech

Článek

To jsou některá opatření, která v pondělí 20. dubna na svém zasedání schválili zastupitelé Hradce Králové v rámci programu Antivirus.

Již koncem března schválila rada města v rámci zmíněného programu například odpuštění nájmu nájemcům, kteří sídlí v městských prostorách a museli v době nouzového stavu uzavřít své provozovny pro maloobchodní prodej zboží a služeb. Smyslem programu Antivirus je pomoc podnikatelům či kulturním organizacím v Hradci Králové s nepříznivými dopady způsobenými nouzovým stavem.

„V posledních dnech vidíme pozitivní čísla vyléčených osob nakažených koronavirem a známe také termíny, jak se postupně začnou uvolňovat vládní opatření. Máme se pomalu vracet do běžného života, ale skutečně to není jednoduchý úkol. Programem Antivirus chceme pomáhat hradeckým podnikatelům, a tím i jejich zaměstnancům,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek.

„Součástí programu Antivirus je celá řada opatření z oblasti rozpočtu města, poplatků, sociálních věcí, školství, kultury či zaměstnanosti. Máme v plánu jej průběžně doplňovat o další nástroje, kterými chceme snížit negativní dopady současné situace v našem městě,“ dodal primátor.

Pro podnikatelské i nepodnikatelské účely budou do konce letošního roku prominuty poplatky za užívání veřejného prostranství, tedy zábory pro předzahrádky, kulturní, sportovní a další akce.

„Z hlediska vyčíslení nákladů se v rámci prominutí těchto poplatků do konce letošního roku dostáváme na částku přibližně čtyři miliony korun. Již na radě města jsme rozhodli o prominutí nájemného nájemcům, kteří sídlí v městských prostorách a museli v době nouzového stavu uzavřít své provozovny, což v tuto chvíli činí náklady přibližně tři a půl milionu korun za měsíc,“ informovala Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky, dotací a kultury.

Podmínkou prominutí nájemného je, aby žadatel nebyl k 31. prosinci 2019 dlužníkem města. O prominutí nájmu bude možné žádat až zpětně, a to nejdříve po skončení nouzového stavu.

Zastupitelé v pondělí také schválili vytvoření fondu ve výši 10 milionů korun na poskytnutí podpory v podnikání. Město bude nadále podporovat sociální služby a sportovní činnosti dětí a mládeže a zároveň budou učiněna opatření směřující ke stabilizaci zaměstnanosti v rámci magistrátu města a městských organizací.

„V rámci finančního vypořádání roku 2019 jsme schválili také vytvoření finanční rezervy ve výši 150 milionů korun, která bude sloužit k překonání tohoto krizového období. Zároveň učiníme taková opatření, která budou směřovat k zajištění finanční stability městských kulturních organizací a společností, kterých se současná situace výrazně dotkla s ohledem na tržby ze vstupného. To se samozřejmě bude týkati dalších společností, jako je dopravní podnik či správa nemovitostí,“ doplnila náměstkyně Štayrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám