Hlavní obsah

Zastupitelé Frýdku-Místku přispěli k urychlení výstavby obchvatu

Novinky, Jana Matějíková

Výstavba obchvatu Frýdku-Místku se opět o krůček přiblížila realitě. Ministerstvo financí hodlá ještě letos zahájit zadávací řízení na sanaci skládky Skatulův hliník, která leží v trase obchvatu a musí být odstraněna ještě před nebo současně s jeho výstavbou.

Foto: Jana Matějíková

zasedání zastupitelstva města

Článek

Zahájení zadávacího řízení na sanaci je ale ze strany ministerstva podmíněno zajištěním přístupu na dotčené pozemky, kterému se někteří majitelé brání.

„Jednání s majiteli pozemků bývají v podobných případech zdlouhavá a komplikovaná. My ale na výstavbu obchvatu již déle čekat nechceme, natož teď, kdy se počítá s financováním obchvatu z evropských peněz. Proto jsme se rozhodli vstoupit do jednání s majiteli dotčených pozemků, a i když by to měl řešit v prvé řadě stát, nabídneme jim finanční příspěvek za účelem uvolnění pozemků pro sanaci,“ řekl náměstek primátora Dalibor Hrabec.

Město takto státu vypomáhá již od roku 2006, kdy v rámci urychlení přípravy stavby obchvatu začalo poskytovat příspěvky majitelům pozemků dotčených výstavbou obchvatu, vykupovat zbytkové pozemky nebo zajišťovalo směnu pozemků v trase obchvatu.  Ze speciálního fondu určeného pro tyto účely již bylo vyčerpáno 10,5 miliónu korun. Ve středu zastupitelé odsouhlasili vyplacení příspěvků majitelům pozemků dotčených sanací, a to v celkové výši 234 tisíc korun. K jejich vyplacení dojde až po zahájení sanace skládky.

Skládka Skatulův hliník je pozůstatkem společnosti Válcoven plechu, která na ni ukládala odpad z výroby, často s obsahem škodlivých látek. Po její privatizaci se stát zavázal, že ekologickou zátěž odstraní. Dosud se tak nestalo. Sanaci řeší až nyní, a to v návaznosti na výstavbu obchvatu města.

„Ekologické vyčištění skládky bude financováno ze státního rozpočtu. Doba sanace se odhaduje na dva roky, poté budou následovat rekultivace. To ale neznamená, že výstavba obchvatu se o tuto dobu odsune. Ředitelství silnic a dálnic, které má stavbu obchvatu ve své kompetenci, může se stavbou obchvatu začít ihned poté, co bude zahájena sanace skládky, obě tyto akce mohou probíhat současně,“ dodal náměstek Dalibor Hrabec.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám