Hlavní obsah

Zástupci čtyř měst jednali o tom, jak realizovat užitečné nápady

Novinky, Lucie Navrátíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý 23. února proběhlo v zasedací síni radnice polského města Cieszyn setkání zástupců měst, zapojených do projektu podpořeného z programu Erasmus+ s názvem SAD mikrograntů.

Foto: Dominika Gazda
Článek

„Jedná se o česko-polskou platformu, poskytující mladým lidem prostředky k realizaci nápadů, které povedou ke zlepšení života v jejich městě,“ představila projekt Mariola Kluzová z pořádající organizace Petrklíč help. Takříkajíc u jednoho stolu se sešly delegace zastupující Český Těšín, Cieszyn, Karvinou a Jastrębie-Zdrój, aby se vzájemně poznaly a nastínily své představy o budoucí spolupráci v oblasti koncepce práce s mládeží.

Na začátku přivítal přítomné Ryszard Macura, starosta města Cieszyna, který vyjádřil svou srdečnou podporu této snaze o spolupráci mezi městy a připomněl, že Cieszyn a Český Těšín byli kdysi jedním městem. „Jsem rád, že se můžeme soustředit na to, co nás spojuje, místo věcí, které nás rozdělují,“ dodal závěrem svého uvítání a zasedání tak bylo zahájeno.

Setkání vedl Petr Kantor z neziskové organizace Petrklíč help, jenž připravil mimo jiné také podněty k diskusi, týkající se koncepce práce s mládeží v rámci jednotlivých měst. Během první hodiny na ně pak účastníci setkání odpovídali a ujasňovali si tak svá stanoviska.

Následovala prezentace každého ze čtyř měst, jejímž smyslem bylo odpovědět si na otázku, nač je třeba se více soustředit v daném tématu v rámci jednotlivých měst a co je důležité sdělit ostatním.

Za delegaci z Jastrębie-Zdrój promluvil Pawel Swiderski, poradce primátorky: „U nás ve městě máme množství aktivit s mládeží, ale potřebujeme je lépe koordinovat, nalézt společný směr a vizi.“ 

Zdeňka Burda z DDM v Českém Těšíně vidí jako klíčovou také vzájemnou inspiraci a výměnu zkušeností mezi městy. „Koncepce práce s mládeží musí být flexibilní, potřeby mladých se vyvíjí, už je například nezajímá to, co je bavilo před lety,“ uzavřela téma Renáta Solská z Krajského úřadu MSK.

Dalším bodem programu byla rozprava nad parametry ideálního projektu. Tentokrát se už smíšené česko-polské pracovní skupiny měly podělit o své představy o tom, co všechno má takový ideální projekt obsahovat, aby uspěl a získal prostředky na svou realizaci. Všechny skupiny se shodly, že nejdůležitější je cíl projektu a jeho dopad na komunitu. Ideální projekt by měl mít také důkladně promyšlenou otázku svého financování a být dlouhodobě udržitelný. V neposlední řadě by měl projekt mít svého jasného leadera.

Pokud je vám mezi 13 a 30 lety, nosíte v hlavě nápad a přemýšlíte o jeho realizaci, směle do toho - SAD je vám otevřen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám