Hlavní obsah

Zapomenutý hrad Valdek zve na výpravu do brdských lesů

Novinky, Jiří Cysař

Zřícenina raně gotického hradu Valdek v brdských lesích - na samém kraji vojenského újezdu Jince - bude v hlavní roli právě zahajované podzimní výpravy.

Foto: Jana Bečková

Náměstí Jince

Článek

Výlet jsme zahájili v železniční stanici Jince, kam mj. jezdí rychlík i přímo z Prahy. Východiskem trasy bylo náměstí u restaurace a hotelu Eška, kam nás dovedla silnice od nádraží kolem benzínové pumpy, rybníka a starého pivovaru. Zde jsme se napojili na modrou turistickou značku. 

Pokračovali jsme do kopce po pravé straně náměstí, jelikož - jak jsme zjistili - dřívější trasa modré značky vedla po levé straně a některé turisty by to mohlo zmást. Dále naše stoupala mírně do kopce kolem elektrovoltaické elektrárny a zchátralého zámečku. Vedla přes tři vesnice - Křešín, Felbabku a Podluhy.

Trasa kopíruje hranice vojenského újezdu. Až v obci Podluhy na návsi jsme se rozloučili s modrou značkou, pokračovali po žluté a vstoupili přímo do vojenského prostoru, který je přístupný pouze v sobotu, neděli a ve svátky.

Stoupáme o něco prudčeji, ale stále velmi příjemně nahoru lesem až do nadmořské výšky zhruba 600 m. n. m. Zhruba po dvou kilometrech jsme se dostali na překvapivě udržovanou a vysoce kvalitní asfaltovou cestu, po níž dojdeme na rozcestí Krejčovka, kde je turistické posezení, a poté k zřícenině hradu Valdek. 

Valdek je zřícenina raně gotického hradu bergfritového typu ze 13. století s mladšími dostavbami. V roce 1346 byl obléhán, od dob třicetileté války je pustý. Dochovala se věž, zbytky renesančního paláce z 16. století a val. Pod hradem směrem k potoku se nachází kamenné pole.

Hrad Valdek byl zpřístupněn po více než 60 letech, kdy se nalézal uvnitř vojenského újezdu. Je to klasická hradní zřícena, kde nemůžeme očekávat průvodce, pokladnu či občerstvení. Hrad si lze prohlédnout se zvýšenou opatrností individuálně. Z hradu se zachovala stále větší část obvodového zdiva, takže si můžeme jasně představit, jak hrad vypadal v době svého největšího rozvoje.

Po prohlídce jsme se vrátili asi 3 km po žluté značce a v místě, kdy uhýbá ze silnice, jsme dále pokračovali dolů a na všech odbočkách vždy doprava. Jedná se o velice dobře udržované asfaltové cesty. Poslední vesnicí před návratem do Jinců jsou Ohrazenice, které svým umístěním domů na stráních připomínají krajinu v Pošumaví. Poté již klesáme do Jinců a dostáváme se opět na náměstí.

Celý výlet nám zabral 6 hodin včetně přestávek na občerstvení cestou a prohlídky hradu. Ušli jsme zhruba 25 km. Většinu cesty vede po zpevněných asfaltových silnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám