Hlavní obsah

Zapomenuté malíře z Přešticka připomíná (nejen) výstava

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 27. listopadu byla v Domě historie Přešticka otevřena výstava Zapomenutí malíři z Přešticka. Pořadatelé se jejím prostřednictvím pokusili splatit dluh, který vůči jejím třem protagonistům vznikl za období posledních zhruba šedesáti let.

Foto: Radka Süssová

První návštěvníci objevují na vernisáži trio "zapomenutých"malířů z Přešticka.

Článek

Zajímavé je, že se jejich osud v řadě indicií shodoval. Všichni pocházeli ze středostavovských rodin a jejich tvůrčí úspěchy souvisely s obdobím tzv. první republiky a krátkým poválečným mezidobím. Díky svému nadání a výtečným učitelům se vypracovali na uznávané umělce své doby, ale po změně režimu zažili strmý umělecký i společenský pád.

Časem se jména akademických malířů Otto Peterse (5. 10. 1882 Dolce - 8. 7. 1970 Praha), Františka Hofmana (1. 9. 1891 Přeštice - 3. 3. 1969 Praha) a Vladimíra Pecháčka (3. 4. 1909 Přeštice - 24. 8. 1969 Praha) z výtvarných slovníků téměř vytratila.

Přesto, ale spíše právě proto, že Otto Peters, jako skvělý portrétista a figuralista, byl malířem Pražského hradu a zvěčnil celou plejádu osobností politického i kulturního života první republiky. Podobiznám a aktům žen a dívek se věnoval rovněž František Hofman, kterého okolnosti po roce 1950 donutily věnovat se přírodním scenériím.

Asi nejdramatičtějšími životními peripetiemi si z tohoto trojlístku prošel Vladimír Pecháček, specializací původně "krajinář", který se ve válečných letech začal zabývat nadživotními, až mystickými obrazy světců. Ten ještě na své znovuobjevení stále čeká, zatímco obrazy Otto Peterse a Františka Hofmana se už občas vyskytují v nabídce aukčních síní nebo v souborných výstavách našich předních galerií. Jejich díla reprezentují dobu, kdy portréty byly ceněny více než fotografie, a oba to dokazovali mistrovským štětcem.

Při sběru podkladů k výstavě "zapomenutých" malířů se podařilo vypátrat poslední příbuzné a s jejich pomocí zpracovat podrobné životopisy umělců, dohledat místa jejich posledního odpočinku a hlavně vypůjčit z rodinných pozůstalostí ukázky jejich děl. Základní informace o všech třech akademických malířích umístili tvůrci výstavy pro všechny podobně "hledající" na Wikipedii.

Komorní výstava Zapomenutí malíři z Přešticka, která vzbudila už při své vernisáži zaslouženou pozornost, potrvá v Přešticích do 5. ledna 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám