Hlavní obsah

Záměl oslaví obecní i královské narozeniny

Novinky, Martin Fletcher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 20. a 21. srpna se uskuteční oslavy 700. výročí narození Otce vlasti a 660 let obce Záměl. Nad akcí přijal záštitu předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček.

Foto: archív obce Záměl

Letecký pohled na záměl

Článek

Program bude více než pestrý, jak pro malé i velké účastníky, každý se zkrátka může na něco zajímavého a zábavného těšit.

Program v sobotu 20. srpna bude zahájen ve 13:00 hodin na dvoře hostince u Karla IV. Hned po úvodním zahájení proběhne ve zmiňovaném hostinci výstava věnovaná Otci vlasti. Výstava je putovní a cestuje po celé České republice, je doplněná uměleckými díly dětí ze základních škol Záměl, Doudleby nad Orlicí a Potštejn. Mimo jiné představuje písemné dokumenty z té doby, něco málo středověkého oblečení a spoustu jiných dosud neviděných zajímavostí.

Současně bude možné zhlédnout též v hostinci u Karla IV. výstavu místních malířů a umělců, jistě vás příjemně překvapí jejich díla svou různorodostí uměleckých stylů a svou barevností.

Od 13:00 do 15:00 hodin zahraje účastníkům Sopotnická dechovka, můžete si poslechnout celonárodní písně i ty krajové. Mezi 15. a 16. hodinou bude program patřit dětem, neboť se budou moci svést na ponících. Zajímavé bude jistě malování na obličej a vytváření megabublin, představí se i šermíři z Legenda AUREA. Po šermířském představení zahrají amatérští herci Karel a Blanka své představení - Noc na Karlštejně.

Záměl se může pochlubit původně vojenským vozidlem sovětské výroby PTS 10, které však už není zelené, ale modré a s bílým pruhem a je v majetku obce. Vojenský transportér koupila obec jako ledoborec – ona totiž Divoká Orlice, která tudy protéká, má každoročně tu vlastnost, že se na ní nad doudlebským splavem nahromaďují kry až do délky jeden a půl kilometru, a vzedmutá hladina ohrožuje obec. Od jara do podzimu pak slouží i jako oblíbená atrakce při různých akcích včetně přehlídky techniky Integrovaného záchranného systému (IZS). V 16:45 hodin bude možná prohlídka a jízda ve zmíněném ledoborci.

Od 17:00 do 18:00 hodin vystoupí rocková skupina G-Spot z Hradce Králové, od 18:30 do 19:30 ji vystřídá též rocková skupina Bratrstvo kočičí pracky z Letohradu. Čas od 20:00 do 21:00 bude patřit rockové skupině Michael z Lanškrouna, večerní program v sobotu zakončí v čase 21:30 – 24:00 hodin popová skupina BriliantBand z Rychnova nad Kněžnou.

Program v neděli 21. srpna bude zahájen v 11:00 hodin mší svatou v kostele sv. Marka, v čase 10:00 – 17:00 bude pokračovat výstava ze soboty.

Občerstvení pro účastníky akce bude zajištěno a vstupné je dobrovolné. Akci pořádá spolek Má vlast – můj domov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám