Hlavní obsah

Zámek Žleby ožije divadlem. V představení Drobečky z Perníku vystoupí také Marie Tomsová

Novinky, Lukáš Kunst

V pátek a v sobotu 1. a 2. srpna vždy od 20 hodin odehraje pražské d*studio´13 v historickém divadle zámku Žleby představení Neila Simona Drobečky z perníku. V jedné z hlavních rolí se ve svém hereckém debutu představí také někdejší televizní hlasatelka Marie Tomsová.

Foto: d*studio´13

Marie Tomsová v roli Toby

Článek

Divadelní tradice na zámku ve Žlebech sahá až do období baroka. Dnešní zámecké divadlo nechal vybudovat Vincenc Karel z Auerspegu v polovině 19. století.

„V roce 2010 jsme obnovili pořádání letních divadelních představení přímo na arkádovém nádvoří. To svým romantickým rázem přímo vybízí k tomu, aby se stalo kulisou pro historická dramata, nebo menší komorní představení,” řekl o divadelní tradici na zámku kastelán Tomáš Řehoř.

Divadelní společnost d*studio´13 přijíždí letos s tragikomickým představením Drobečky z Perníku na zámek již po druhé. V roli Toby se po boku Ivany Krausové objevuje také nestárnoucí bývalá televizní hlasatelka Marie Tomsová. Režisér David Kraus ji obsadil do role Toby, nejlepší přítelkyně hlavní hrdinky Evy.

„Loni se Drobečky z Perníku hrály na vyprodaném arkádovém nádvoří. Nestálost letního počasí nás ale přiměla k tomu, abychom tato komorní představení přesunuli do míst k tomu určených - na scénu zámeckého divadla. Nabízí se tak neopakovatelný zážitek spojení historické scény a současného aktuálního tématu,” dodal kastelán.

Divadelní představení Drobečky z Perníku se konají 1. a 2. srpna vždy od 20:00 hodin a vzhledem k omezené kapacitě zámeckého divadla doporučuje správa zámku předchozí rezervaci na tel. č. +420 327 398 121, nebo zleby@npu.cz.

Dalším divadelním počinem na zámku ve Žlebech jsou také vyhlášené a tradiční noční prohlídky, které letos již podruhé vypuknout o hradozámecké noci 30. srpna. V letošním roce jsou tematicky laděné do podoby humorné historické společensko-politické satiry.

Zámek ve Žlebech nežije ale jenom divadlem. Je proslulý také svoji plně funkční zámeckou kuchyní, ve které pravidelně voní tradiční pečivo a zejména žlebské koláče. Zájemci mohou dokonce i ochutnat.

Podle kastelána Řehoře, byla zámecká kuchyně do roku 2012 pouze součástí prohlídkové trasy a nebyla zprovoznitelná. Bylo nejprve třeba vyvložkovat komín a udělat další opravy, aby se v ní mohl znovu rozhořet oheň.

Další informace o divadlech, kulinářských akcích v zámecké kuchyni a dalších kulturních akcích, neleznete na oficiálních webových stránkách zámku www.zamek-zleby.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám