Hlavní obsah

Zámek Vizovice vystavuje anděly i betlémy

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Vizovice na Zlínsku se na vánoční svátky mimořádné otevírá. V těchto dnech se tu můžete svátečně naladit při prohlídce ojedinělé výstavy andělů. Ve čtvrtek se přidá výstava betlémů. Otevřeno bude i na Štědrý den.

Foto: Martina Žáčková

Výstava betlémů v zámecké kapli se letos koná již popatnácté.

Článek

Výstava s názvem Angelus domesticus, anděl domácí, zahájená v pátek 17. prosince, je velmi neobvyklá - vznikla totiž z figurek, zapůjčených od lidí.

Kastelánka zámku Jana Pluhařová začátkem října veřejně vyzvala všechny ochotné spolupracovníky, jestli by mohli zapůjčit jakéhokoliv anděla, kterého mají doma. Jediným tématem či podmínkou výběru bylo, aby měl zapůjčený anděl nějaký zajímavý původ či příběh.

Na zámku se nakonec sešlo na 700 figurek, sošek a obrázků andělů. "Všechny exponáty mají svůj příběh, svou historii, svůj osud. Někteří majitelé vybavili své andělíčky dokonce psanou instruktáží, jak o ně pečovat. Anděly zapůjčili lidé ze svých domácností na Moravě i v Čechách," uvedla kastelánka Jana Pluhařová. 

Výstava na zámku potrvá do 27. prosince, poté bude znovu otevřena při začátku turistické sezóny 1. dubna.

Vedle toho je pro návštěvníky zámku připravena ještě další tradiční vánoční akce nazvaná Betlém v zámecké kapli. Vedle vyřezávaného betlému z první poloviny 19. století ozdobí letos zámeckou kapli také dva betlémy papírové a také vánoční stromky nastrojené vlastnoručně vyrobenými ozdobami od dětí z vizovické mateřské školy.

Zámeckou kapli s betlémy a stromečky je možné navštívit od 23. do 27. prosince vždy v době od 13.30 do 16 hodin, tedy i včetně Štědrého dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám