Hlavní obsah

Zámek Vizovice: Unikátní interiér kaple bude samostatným prohlídkovým okruhem

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní architektonické dílo Františka Antonína Grimma a sochaře Ondřeje Sweigla se po letech dočkalo oprav a restaurování mobiliáře. Interiér kaple, který vzbuzoval obdiv již na počátku 19. století, se v letošní sezoně stává samostatným prohlídkovým okruhem. Slavnostní otevření se koná 2. dubna.

Foto: NPÚ
Článek

Zámek ve Vizovicích nechal v polovině 18. století vystavět na místě bývalého mužského cisterciáckého kláštera zvaného Smilheim Heřman Hannibal z Blümengenu, olomoucký kanovník a pozdější biskup královéhradecký.

Stavbou pověřil významného brněnského architekta Františka Antonína Grimma, který navrhl dvoupatrovou budovu se třemi křídly ve tvaru písmene U ve francouzském stylu.

Ze stejné doby pochází i vybavení zámku, které bylo neobyčejně cenné pro Blümegenovu sbírku obrazů, kterou na zámek přivezli dědicové Heřmana Hanibala.

Současně se zámkem byla založena i zámecká zahrada ve francouzském stylu se sochařskou výzdobou předního brněnského sochaře Ondřeje Schweigla. Schweigl je také autorem výzdoby interiéru zámecké kaple v levém křídle zámku, který vzbuzoval obdiv již na počátku 19. století.

Toto unikátní architektonické dílo Františka Antonína Grimma a sochaře a štukatéra Ondřeje Sweigla se po letech oprav a restaurování mobiliáře slavnostně otevře 2. dubna. Obnovená zámecká kaple bude v letošní návštěvnické sezóně samostatným prohlídkovým okruhem.

Prohlídky: reprezentativní prostory prvního patra zámku (trasa A), privátní prostory druhého patra zámku s pokoji určenými rodinným příslušníkům, hostům a služebnictvu (trasa B) a Zámecká kaple.

Sezóna bude zahájena slavnostním otevřením restaurované kaple, a to na Zelený čtvrtek 2. dubna. Dále se můžete těšit na Velikonoční prohlídky zámku - připravena bude repríza humorných prohlídek pro všechny, kteří mají rádi jemný humor, a netradiční prohlídky zámeckých interiérů. Poprvé byly tyto humorné prohlídky uvedeny vloni, pro velký úspěch jsou v nabídce i o letošních Velikonocích - uskuteční se 6. dubna od 10 hodin a pozváni jsou všichni, kdo mají chuť nakouknout pod pokličku rodinného života. Do velikonočních prohlídek bude mimořádně zapojena i obnovená zámecká kaple.

Reklama

Výběr článků

Načítám