Hlavní obsah

Zámek ve Světlé nad Sázavou se chystá na novou sezónu

Novinky, Michaela Marková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek ve Světlé nad Sázavou je před branami nové turistické sezóny. Pro své návštěvníky chystá řadu novinek. Tou nejzásadnější je otevření nového prohlídkového okruhu.

Foto: Michaela Marková

Zámek Světlá nad Sázavou

Článek

Nový okruh vzniká ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem Praha, Národním muzeem Praha a Muzeem Vysočiny Třebíč a bude složený ze tří vzácných expozic.  

Nejprve návštěvník uvidí Expozici historických hodin, následovat budou historické zbraně a zbroj a třešničkou na dortu budou barokní obrazy a polychromované sochy.

V současné době probíhají stavební úpravy prostor v části empírového a v části renesančního křídla, kde bude tato nová expozice umístěna. Jako v loňském roce, i letos je pro návštěvníky připravena Expozice historického evropského skla a dva dětské okruhy.

Čilý stavební ruch panuje i v té části renesančního křídla, kde vzniknou nové apartmány. Jeden z nich bude koncipován jako svatební a bude k dispozici novomanželům pro jejich první noc strávenou v novém svazku.

Na své návštěvníky se těší i kavárna Ladurée, která zahájí sezónu v sobotu 16. května a během tohoto měsíce bude otevřena o víkendech. Od června bude otevřena od úterý do neděle vždy od 11 do 17 hodin.

Sezónní akce

Zámek Světlá nad Sázavou si pro letošní sezónu připravil velké množství akcí pro děti i dospělé.

Následovat bude v sobotu 30. května tradiční Den dětí, letos však v jiném formátu. Pro děti je připraven bohatý program. Zajištěna jsou profesionální divadelní vystoupení, dále pak ukázka výcviku psů a dravců nebo dětská diskotéka. K dispozici budou tvořivé dílničky, lanové centrum a skákací hrady. Pro děti bude k dispozici i prohlídka hasičské techniky a techniky dálniční policie. Vstupné bude dobrovolné.

V pátek 5. června se od 11 hodin uskuteční slavnostní vernisáž nového prohlídkového okruhu Expozice historických hodin a zbraní, obrazů a soch, a to za přítomnosti významných hostů z ministerstva kultury, ministerstva pro místní rozvoj, Kraje Vysočina a města Světlá nad Sázavou. Od 6. června bude okruh přístupný veřejnosti.

V týdnu od 15. do 19. června se na zámku uskuteční kamenosochařské sympozium Barokní svět(lá), kdy budou studenti z celé České republiky pracovat na zámeckém nádvoří.

Naprostou novinkou v letošním roce je uspořádání dobových Trčkovských slavností. Ty se uskuteční ve dnech 11. a 12. července. Návštěvníci budou mít možnost vyzkoušet si dobová řemesla, pobavit se na lidové veselici na nádvoří, připojit se k průvodu rodiny Trčků, nebo se zúčastnit minikvízu o ceny.

Pozadu nezůstane ani tradiční Sázavafest. Přímo v areálu festivalu bude mít zámek svůj gastrostánek s výbornou kávou, nápoji a dezerty.

Srpen bude opět ve znamení dětí. Ve dnech 15. a 16. srpna se uskuteční festival Svět hraček, opět s bohatým doprovodným programem, ve kterém nebudou chybět tvůrčí dílničky nebo divadelní představení.

Sledujte webové stránky zámku www.zameksvetla.cz a také facebookové stránky zámku www.facebook.cz/zameksvetla, kde najdete aktuální informace o programu jednotlivých akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám