Hlavní obsah

Zámek ve Stráži nad Nežárkou připomene proslulou operní pěvkyni Destinnovou

Novinky, Robert Rohál

Romantické sídlo, v němž v letech 1914 - 1930 žila sopranistka světového renomé Ema Destinnová, najdete v jihočeském městečku Stráž nad Nežárkou. Zrekonstruovaný zámek ale nabízí mnohem víc, než jen procházku životem a dílem této významné operní pěvkyně.

Foto: Robert Rohál

Zámek ve Stráži nad Nežárkou, kde žila řadu let proslulá operní pěvkyně Ema Destinová.

Článek

Historicky vzácný objekt nebyl prakticky nikdy přístupný veřejnosti. Mohla do něj až od 6. května 2006, kdy jej slavnostně otevřela manželka tehdejšího prezidenta ČR Livia Klausová, hejtman Jihočeského kraje a současná majitelka zámku Radoslava Doubravová.

Návštěvníci tak mohou obdivovat perfektně zrestaurovaný historický objekt (včetně nádvoří i zámeckého parku), ale především nejucelenější a nejrozsáhlejší muzejní expozici, která je procházkou celým životem Emy Destinnové.

Tato expozice se nachází v přízemí i prvním patře zámku, kde jsou k vidění nejen divadelní kostýmy operní pěvkyně a další předměty i artefakty připomínající její kariéru, ale také získaný původní nábytek někdejší majitelky zámku. Obdivovat tedy můžeme nejen Modrý salón, v němž slavná pěvkyně přijala T. G. Masaryka, ale také její pracovnu s psacím stolem nebo ložnici, kde jste upozorněni i na tajný východ.

Ve strážském zámku je však k vidění i novější expozice žačky a pokračovatelky Emy Destinnové - operní pěvkyně Jarmily Novotné.

Prohlídky se nesou ve velmi příjemné atmosféře se zaujatým komentářem odhalujícím jak historii objektu, tak osobnost Emy Destinnové, která v zámku žila přibližně od roku 1914 do své smrti (1930).

Ve Stráži nad Nežárkou napsala i svůj historický román Ve stínu modré růže, v němž zpracovala skutečné události ze života příslušníků rodu baronů z Leonardi, někdejších majitelů Stráže.

Další informace: www.zamekstraz.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám