Hlavní obsah

Zámek ve Stráži nad Nežárkou odhalí nejedno tajemství pěvkyně Emy Destinnové

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Pokud cestujete po jižních Čechách, pak byste neměli minout malebné městečko Stráž nad Nežárkou. Jeho největší chloubou je zámek, který po rekonstrukci slouží jako muzeum kdysi slavné operní divy Emy Destinnové.

Foto: Robert Rohál

Romanticky vyhlížející zámek ve Stráži nad Nežárkou je už sedm let otevřený veřejnosti.

Článek

Pěvkyně (1878 - 1930), která zámek koupila v roce 1914, v něm žila až do své smrti. V dobách své největší slávy nechala zámek vybavit historickým nábytkem, cennou knihovnou, vzácnými obrazy a sbírkami.

K devastaci kdysi luxusního sídla slavné operní hvězdy došlo po její smrti, zejména poté, co byl zámek po roce 1948 znárodněn státem. Nejdřív se v něm usídlila se čs. armáda - Pohraniční stráž, potom Ústav sociální péče. Kvůli tomu tam nesměl a vlastně ani nemohl točit režisér Jiří Krejčík film Božská Ema. Od roku 1995 byl zámek zcela opuštěný a zchátralý. Měl značně poškozenou střechu a pršelo do něj.

Novodobá historie romanticky vyhlížejícího sídla se datuje od roku 2002, kdy zámek s parkem získali současní majitelé a začali se starat. Celý zámek tak prošel rozsáhlou a důkladnou opravou ve své historii.

V plné kráse byl veřejnosti otevřen začátkem května 2006, aby nabídl nejucelenější a nejrozsáhlejší muzejní expozici, která je procházkou celým životem a dílem Emy Destinnové. Tato s citem a vkusem vybavená expozice je v celém přízemí a prvním patře zámku, návštěvníci přitom uvidí nejen její divadelní kostýmy či předměty, k nimž měla vztah, ale také spoustu fotografií a plakátů připomínající éru hvězdy Metropolitní opery a dalších významných operních domů.

K vidění je však i privát Emy Destinnové, tedy místnosti, ve kterých diva bydlela. Podívat se můžete rovněž do Modré jídelny, ve které zámecká paní přijala T. G. Masaryka. Při návštěvě její ložnice jsou návštěvníci upozorněni i na tajný východ, který vede po kruhovém dřevěném schodišti z prvního patra až do zámeckého parku.

Pozornost poutá Komnata duchů - věštírna. Je to černá místnost nad hladomornou, kde se Ema Destinnová se svými přáteli čas od času oddávali věštění. Nechybí zde černý nábytek i památný kostlivec (kterému pěvkyně říkala Ivánek), legendární obraz Černá paní, netopýři, věštící koule, věštící knihy a další atributy.

Ještě v srpnu je zámek ve Stráži nad Nežárkou veřejnosti přístupný denně kromě pondělí, a to od 10 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám