Hlavní obsah

Zámek Valtice otevře nový prohlídkový okruh, jeho součástí budou i umělecké unikáty

Novinky, Ivana Kvasnicová

Monumentální barokní zámek Valtice je jedním ze dvou hlavních objektů unikátního lednicko-valtického areálu, zařazeného do světového kulturního dědictví UNESCO. Rezidencí knížat z Liechtensteinu, jednoho z nejmocnějších rodů, byl po 550 let. Postupná obnova zámku zpřístupní nový prohlídkový okruh.

Foto: zámek Valtice
Článek

Feldsberg byl do konce 1. světové války součástí Dolního Rakouska. K připojení k Československé republice došlo mírovou smlouvou, která umoznila převzetí Valtic 31. července 1920.

První písemná zmínka o Valticích pochází z roku 1193, kdy císař Jindřich VI. v Řezně potvrdil jejich směnu mezi pasovským biskupem Wolfgerem a Wichardem ze Seefeldu. Noví majitelé Seefeldové, tedy Wichardův syn Kadold přestavěl hrad do pozdně románské podoby a učinil z hradu místo rytířských turnajů a her, dle svědectví slavného minnesängera Ulricha von Liechtenstein.

Na počátku 14. století se nachází Valtice ve vlastnictví Rauhensteinů a Kuenringů, kteří záhy prodali svůj podíl Pottendorfům. Mezi roky 1387 až 1391 rozdělené panství majetkově zceluje rod Liechtensteinů, v jejichž držení Valtice zůstaly po 550 let až do konfiskace v roce 1945.

Lednicko-valtický areál, jak se zachoval do dnešních dnů, vznikl za vlády knížete Jana I. Josefa (1760-1836). Z této doby pochází část výzdoby sálů, obložení stěn z umělého mramoru i brokátových tapet. Za knížete Jana II. (1840-1929) a jeho architekta Karla Weinbrennera vznikla po úpravě parku tzv. sala terrena. Rezidenční funkce a ambice majitelů vytvořily v průběhu staletí mohutné sídlo, které vyjadřovalo prestiž knížat z Liechtensteinu.

Postupná obnova zámku začala v sedmdesátých letech minulého století. „V loňském roce jsme dokončili obnovu čelní fasády včetně oken, střechy, krovů a početných soch a dalších ozdobných prvků, vše za osmdesát milionů korun z rozpočtu Ministerstva kultury. V letošním roce dokončujeme opravu pláště východního předzámčí, tedy střechy, krovů, fasád, oken, dveří i ozdobných prvků kolem trojosého portálu jednoho z významných architektů zámku Antona Ospela, vše v částce dosahující čtyřiceti milionů korun z téhož zdroje. Další práce v tomto objektu mají zajistit statiku budov a zlepšit odvětrání vlhkosti,” uvedl kastelán PhDr. Richard Svoboda.

„Za zhruba sedm milionů korun byla kompletně zrekonstruována dosud nepřístupná část druhého podlaží v jižním křídle zámeckého paláce, která bude v následujících měsících vybavena zrestaurovaným nábytkem a obrazy a bude tu zřízena druhá, kratší prohlídková trasa. Nový okruh bude částečně vybaven mobiliářem, který užívali poslední vlastníci Valtic z rodu Liechtensteinů, bratři Jan II. a František I. Součástí okruhu bude i několik skutečných uměleckých unikátů. Nově byl například zrekonstruován a bude vystaven barokní obraz z původního mobiliáře valtického zámku, znázorňující svatého Filipa při křtu etiopského komorníka, který je namalován na stovky let staré skleněné tabuli pokryté plátkovým zlatem. Nový menší okruh by měl být otevřen na začátku června,” dodal Richard Svoboda.

„Mimo sezonu se o víkendech konají zimní prohlídky barokní zámecké kaple a barokního dvorního divadla, které bylo obnoveno jako prostorová replika původního stavu z konce 18. století. Na začátku příštího roku bude veřejnosti vůbec poprvé zpřístupněn zámeček Belveder,” upřesnil Richard Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám