Hlavní obsah

Zámek v Moravské Třebové zve na noční prohlídky

Novinky, Daniela Blahová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 30. dubna budou probíhat na zámku v Moravské Třebové noční prohlídky. Návštěvníkům se po setmění otevřou okruhy Alchymistická laboratoř mistra Bonaciny a Středověká mučírna.

Foto: Daniela Blahová
Článek

Navštívit zámek nebo hrad při umělém osvětlení se stává v posledních letech stále oblíbenější atrakcí. Také na zámku v Moravské Třebové se takovéto prohlídky pořádají již čtvrtým rokem. Některá data k tomu přímo vybízejí, jako třeba poslední duben, kdy se pálí čarodějnice. Obě expozice mají s tímto dnem leccos společného.

V mučírnách bylo v minulosti vyslýcháno mnoho nešťastných žen obviněných z čarodějnictví, které pak byly upáleny na hranicích. Podobně tak i badatelská činnost pradávných alchymistů vyvolávala v myslích prostého lidu nejrůznější představy a také obavy.

Obě expozice se mohou pochlubit i novinkami. V Alchymistické laboratoři přibyl nový předmět, který mistr Bonacina jistě také využíval. Jedná se o repliku sextantu z roku 1600, přístroje užívaného k určení výškového úhlu nebeských těles nad obzorem, tedy k získání informací potřebných pro sestavení horoskopů. Bonacina totiž nebyl jen alchymista, ale i dvorní astrolog a lékař třebovského pána Vladislava Velena ze Žerotína.

Ve středověké mučírně si od letošního jara můžete sami vyzkoušet nový nástroj pro trestání neposlušných nevolníků, tzv. osla. Nástrojů, které si můžete vyzkoušet v této strašidelné expozici je ale více.

Vstupy do expozic: sobota 30. dubna ve 21 a 22 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám