Hlavní obsah

Zámek v Mníšku pod Brdy zve na zábavné prohlídky pro děti

Novinky, Marie Charvátová

Ani po prázdninách nezapomínají v zámku Mníšku pod Brdy na dětské návštěvníky. Každý víkend se konají zábavné prohlídky pro rodiny s dětmi, na kterých provádí průvodkyně v pohádkovém kostýmu a vypráví tak, aby se děti nenudily.

Foto: Anna Čelouchová

Anděl v pohádkovém sklepení zámku.

Článek

„Skřítkové, tesaři, vylezte z mechu, chopte se náčiní, postavte střechu,” pěje jeden rytíř v pohádkovém filmu pro děti. Pokud budete chtít, můžete si zazpívat také. A to v sobotu 19. září spolu s princeznou Aničkou na Pohádkové prohlídce zámkem, při které vás bude čekat detektivní pátrání.

Jak se pan rytíř jmenuje? V jaké pohádce zpívá a nemá pěknou dceru? V zámeckých komnatách, velkých sálech a slavnostních jídelnách, se dětem schovaly známé české pohádky. Dokážou je všechny najít a pojmenovat? Teprve když se jim to podaří, dojdou až na konec prohlídky, kde je čeká pohádkový zvonec a malá sladká odměna.

„Jestlipak mi to dost sluší?” zajímá se trpaslice Parádnice, kterou potkáte v neděli 20. září pro prohlídce Putování za zámeckými skřítky. V ruce drží truhličku se šperky, ale ta jí nestačila. Je malá a moc se do ní nevešlo. Parádnice si proto chodila často půjčovat různé brože, čelenky a náhrdelníky do velké šperkovnice paní hraběnky.

Bohatě zdobená skříňka má mnoho zásuvek a uprostřed i jednu velkou, snad na korunku. Vyrobena byla až v dalekém Japonsku a je to velmi cenný kus nábytku. Kromě trpaslice se seznámíte i s jejími dalšími malými přáteli, každý si pro sebe vybral jednu zámeckou místnost. Kredencovník bydlí v jídelně, Krbovník v kuřáckém salónku, Šotek v knihovně.

„Spadl jsem z nebe a jsem tu, abych připomněl památku stavitele zámku, pana Serváce,” vypráví anděl v Kouzelném sklepení zámku. Rytíř Servác postavil podle legendy mníšecký zámek se čtyřmi věžemi, ale jednu ukradl místní čert. I toho ve sklepení uvidíte a dokonce i se zámeckou věží, kterou dodnes drží.

Na návštěvníky se těší i další pohádkové bytosti, které mají spojitost s historií zámku i jeho okolí. Velkým zážitkem pro děti je už samotný vstup do sklepů, jež působí jako ve starodávném hradě. Točité dřevěné schodiště je navíc zavede téměř přímo pod létací koště staré čarodějnice, čertovské kamarádky. I přes tajemné prostředí se ale v pohádkovém sklepě nikdo bát nemusí.

Reklama

Výběr článků

Načítám