Hlavní obsah

Zámek v Mníšku pod Brdy nabízí prohlídky pro dospělé i pro rodiny s dětmi

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V týdnu od 9. do 14. července nabízí zámek Mníšek pod Brdy prohlídky pro děti i dospělé. Navštivte bohatě zařízené reprezentativní místnosti i soukromé pokojíky posledních majitelů, rodiny Kastů. Zajímavá historie malého barokního zámku vám zpříjemní letní dny.

Foto: Anna Čelouchová

Nádvoří zámku v Mníšku pod Brdy.

Článek

Od úterý do pátku na prohlídkách Cesta za pohádkou, která je určena pro děti s rodiči, budou malí návštěvníci pověřeni důležitých úkolem. Stanou se z nich detektivové a budou pátrat po ukrytých pohádkách.

V každé komnatě reprezentativní trasy zámku se schovala jedna a jako nápovědu zanechala dětem indicie. Předměty, které patří do pohádky, podle nichž ji děti poznají. A když jim to nepůjde, pohádková průvodkyně jim určitě poradí. Kdo snědl otrávené jablíčko? Koho unesly jeskyňky? Komu pomáhali holoubci v jeho těžkém údělu?  

O víkendu 13. a 14. července jsou pro rodiny s dětmi přichystány prohlídky Co si žáby vyprávěly. Rozumíte kuňkání starých žab? A to naše zámecká průvodkyně ano. Představte si, že zaslechla, jak si žáby na hrázi u rybníka vyprávějí o starých časech. Jsou to tuze staré kuňkalky, a tak pamatují pěkné časy z doby, kdy na zámku bydleli poslední majitelé. Paní průvodkyně vám vše převypráví a zavede do pokojíčků, které měla k bydlení zařízené paní hraběnka, pan baron a jejich děti a vnoučátka před sto lety. Všechny dětské prohlídky je nutné rezervovat na tel. 318 590 261.   

Reprezentativní a soukromé pokoje zvou samozřejmě i dospělé návštěvníky na prohlídky s klasickým výkladem. Na prohlídce s reprezentativními salóny a jídelnami vás čeká i náhled do cenného interiéru zámecké kaple zasvěcené svatému Serváci, jmenovci stavitele zámku Serváce z rodu Engelů.

Servác Engel budoval zámek 16 let, dokončen byl roku 1672. V témže roce došlo také ke slavnostnímu vysvěcení kaple a stejný letopočet je také vyryt na původních vyřezávaných lavicích, které jsou význačnou ukázkou vyspělého českého barokního řezbářství z druhé poloviny 17. století.  

Při návštěvě soukromých komnat posledních majitelů zámku zavítáte mimo jiné do roztomilého dětského pokojíčku přeplněného hračkami odpovídající generaci vnoučat paní hraběnky Kastové. Jistě zajímavé je poznat, že již v době první republiky měli společenskou hru, která připomíná Dostihy a sázky. Nebo že domeček pro panenky byl na elektřinu. V pokojíčku s dětmi bydlela také žabička rosnička, která předvídala počasí. Měla klícku se schůdky, po kterých stoupala nahoru a dolů, a krmení dostávala malým otvorem ve stříšce.

Na prohlídkách vás čeká ale ještě mnoho dalších zajímavých předmětů a exponátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám