Hlavní obsah

Zámek v Mníšku pod Brdy bude otevřen po celé velikonoční prázdniny

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se svátky jara a pro děti jsou hlavně důležité velikonoční prázdniny a školní volno. Co s volnými dny? Zveme vás na návštěvu zámku Mníšku pod Brdy. Již od čtvrtka 2. dubna až do velikonočního pondělí 6. dubna zavítejte na speciální prohlídky a v neděli 5. dubna se přijďte pobavit na velkou veselici.

Foto: Anna Čelouchová

Mušketýři nastupují. Co je čeká?

Článek

Potkali jste už někdy Šmudlu? Přemýšlíte, kdo to je? To přece není žádný malý kluk, který chodí jako špindíra, ale trpaslík z pohádky. A ten se na našem zámku usadil v jednom pěkném salónku a spolu s ním nás přišli navštívit ještě i další malé pohádkové bytosti, skřítkové, které poznáte na prohlídkách Putování za zámeckými skřítky ve čtvrtek 2. dubna.

Víte, že skřítkové se rádi převtělují do zvířecí podoby? Třeba takový Knižní šotek často chodí po světě jako pavouk. Nám se snad ale místo pavouka představí milý a sečtělý fešák.

V pátek 3. dubna vystřídají skřítky známé pohádky. Jenže ty se rozhodly hrát s dětmi na schovávanou. Na Pohádkových prohlídkách s princeznou Aničkou je musíte objevit a v každé komnatě jednu najít. V té poslední se na vás bude z obrazu dívat myslivec v zelené kamizolce. Co myslíte, není to třeba ten, který rozpáral vlkovi břicho?

V sobotu 4. dubna určitě na zámku kromě princezny Aničky potkáte i vnučku paní hraběnky a dokonce bílou paní. Kromě pohádkových prohlídek je přichystána i Prvorepubliková prohlídka s vnučkou paní hraběnky, která je určena všem milovníkům starých časů. Nelekejte se, pokud zrovna uvidíte v koupelně přímo paní hraběnku. Koupelna je prostorná a sloužila zámeckým pánům i k odpočinku.

Od 16 hodin začínají oživené Podvečerní prohlídky s andělem a bílou paní. Když přijdete na návštěvu s dětmi, odejdete domů s rytíři a princeznami. Jak to? Anděl z kaple je totiž povýší do šlechtického stavu!

„Upletl jsem pomlázku, je hezčí než z obrázku,” začíná koledník mávat svou opentlenou výzbrojí. I vy znáte nějakou koledu a chodíte s pomlázkou? A jestlipak tušíte, že barevné mašle mají svůj význam? Když dostane mladík od slečny červenou stužku, znamená to, že ho má ráda. Ale když je žlutá, tak ho slečna nechce a nemá žádnou naději.

O dalších lidových zvycích, o mrskačkách a klapačkách, o liščí neděli, době půstu i proč si musíte třikrát kýchnout, abyste byli zdraví, se dozvíte na speciálních Velikonočních prohlídkách, které se konají v neděli 5. dubna.

To ale není zdaleka vše. V neděli 5. dubna navíc vypukne i velká Velikonoční veselice s kuřetem. Bavit se budete po celý den, protože nebude chybět nic, na co si vzpomenete. Šermíři a mušketýři, živá hudba, pohádka pro děti, řemeslný jarmark, dobrý mok a něco k snědku, historické tance, Pašijové hry, čtení z Bible, flašinetář, výtvarné tvoření i všemožné prohlídky zámku.

Nezapomeňte k tanci vyzvat také velké žluté kuře, kterému můžete přispět na konto sbírky Pomozte dětem. Bude moc rádo.

I na Velikonoční pondělí 6. dubna bude Mníšek otevřen. Vybrat si můžete mezi Pohádkovou i Prvorepublikovou prohlídkou nebo si poslechnout výklad na klasických prohlídkách reprezentačních i soukromých pokojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám