Hlavní obsah

Zámek v Křinci ožije divadlem, hudbou a literaturou

Novinky, Jan Řehounek

V pátek a sobotu 29. a 30. září, se na zámku v Křinci sejdou příznivci živého umění, aby, jak říká organizátorka Retro festivalu Na Rohu Vendula Burger, společným úsilím oživili historickou paměť zcela mimořádného místa.

Foto: Jan Řehounek
Článek

V pátek se hned po slavnostním zahájení v 18 hodin představí příslušníci klubu vojenské historie Druhý pluk Nymbursko s výkladem a předvedením historické vojenské uniformy. Poté se rozjede Swing tančírna třicátých let, při níž zatančí sólo vítězové Star Dance Anna Polívková a Michal Kurtiš. To vše v zahradě zámku a v Andělské kavárně. Zároveň budou, a to i v sobotu, k prohlédnutí zámecké prostory a expozice Stará pekárna.

Od 19. hodiny se představí Hana Strejčková a Vendula Burger v emotivně laděné divadelní inscenaci s tématem z druhé světové války Od Madlenky k Madle. Před představením se diváci setkají se spisovatelem Janem Jelínkem a jeho knihou Jizvy na duši. Ve 20 hodin je vystřídá se svou poezií básnířka Eva Hrubá v Andělské kavárně. Páteční program ukončí noční prohlídka zámku s překvapením.

Sobotní program posledního září začne v 11 hodin aktivitami pro děti – Veselé krabice, Cirkusová dílna, dětský koutek s Romankou, divadelní představení Šípková Růženka, malým špuntům se budou rovněž věnovat dobrovolní hasiči z Dymokur. Dětem i dospělým je určena dílnička Muzea klasického knihařství Rožďalovice Vyrob si knižní desky.

Ve 14 hodin zazpívají zpěvačky z Rožďalovic písničky divadla Semafor. Od 16 hodin se uskuteční veřejné setkání současných literárních autorů (Jan Jelínek, Ivana Šmejdová, Eva Hrubá, František Dudek, Jíří Teper, Jan Řehounek), kteří si s posluchači budou povídat o české literatuře na Nymbursku. Podvečerní divadelní představení Spolku Budil a FysioArt s názvem Hotel na rohu, bude vyprávět o dynamické přeměně společnosti česko-německého pohraničí v minulém století. Rovněž toto představení má „předskokana“: e-knihu Ve znamení leknínového květu.

Šansoniérka Marta Balejová a básník Jiří Teper přednesou mezi 19. a 20. hodinou české šansony a básně. Inscenace Hotel na rohu se dočká ještě reprízy v kamenném sále zámku v 21 hodin. Závěr bude patřit opět noční prohlídce expozic zámku s překvapením.

Přijďte se přesvědčit, že i na venkově je možné plnohodnotně kulturně žít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám